Reis door het leven van kunstenaar Jan Makkes

Vanaf zaterdag 13 december tot en met zondag 4 januari kan men tijdens de kerstshow in Museumboerderij Jan Makkes in Velserbroek weer genieten van een wereld vol kleur op een unieke locatie.

Tijdens de kerstshow kan men hier dagelijks zonder afspraak tussen 11.00 en 18.00 uur terecht voor een ‘reis door het leven’ van de gedreven kunstenaar Jan Makkes. Aan de hand van veel niet eerder getoond werk krijgt men een goede indruk van zijn talent, zijn unieke kleurgebruik en de mens Jan Makkes. Ongeveer 100 schilderijen, pastels, tekeningen en gouaches worden vertoond in verschillende zalen in de Museumboerderij die speciaal hiervoor in kerstsfeer is gebracht. De toegang is gratis.

Jan Makkes (1935-1999) was als schilder bekend door zijn bijzondere kleurgebruik. Op deze kerstshow is ook te zien dat hij in alle schilder- en tekentechnieken een meester was. Geen onderwerp was hem vreemd: landschappen, portretten, kloosters en kerken, de haven van IJmuiden of Tata Steel, alles inspireerde hem. Zijn vele reizen voerden hem over de hele wereld en ook daar tekende en schilderde hij met succes. Internationaal brak hij door als schilder, maar ook als vredesambassadeur. Wereldwijd sprak hij met de grootheden van zijn tijd, niet alleen over kunst, maar ook over crisisgebieden. Zo ontmoette hij wereldleiders als Gorbatsjov en bijzondere mensen als Moeder Teresa. Van die ontmoetingen zijn foto’s, maar ook liet hij in zijn schilderachtige tuin een kapel bouwen ter ere van Moeder Teresa.

De Museumboerderij van Jan Makkes en zijn echtgenote Elly stamt uit de zeventiende eeuw. De prachtig onderhouden boerderij en de tuin zouden ook zonder de kunst van Jan Makkes een bezoek meer dan waard zijn. Maar mét de vele kunstwerken van Jan Makkes, de verzamelde religieuze beelden en glas in lood ramen, en dat alles in kerstsfeer, wordt bezoekers een uniek kijkje in het leven van Jan Makkes geboden. Uiteraard is veel van het werk van Jan Makkes te koop, maar ook is er een prachtig fotoboek verkrijgbaar.

Museumboerderij Jan Makkes is te vinden aan Hofgeesterweg 22a in Velserbroek.  Buiten genoemde tijden kan men ook na afspraak terecht voor een bezichtiging. Bel dan voor een afspraak met Elly Makkes:  023-5376227. Wie met de auto komt wordt aangeraden te parkeren op het terrein van voetbalvereniging VSV aan de Hofgeesterweg. De boerderij ligt op slechts 100 meter afstand. Zie ook www.museumboerderij-janmakkes.nl.