Spitfire vliegt weer uit

Van scheepsbouwer naar vliegtuigherstel zou je bijna denken. Firma Roodnat aan de Industriestraat is zo’n interessant IJmuidens bedrijf dat meegroeit met de tijd en komt tot indrukwekkende resultaten. Zoals nu het herstel van een replica Spitfire.

Eigenaar Paul Roodnat is de derde generatie. Zijn opa richtte het scheepsbouwbedrijf in 1912 op. Zijn vader zette het bedrijf na hem voort en nu is Paul de motor van het bedrijf. Onder zijn leiding werd 30 jaar geleden gestart met de polyesterbouw. Zo stroomde hij mee met de populariteit van surfplanken, maar ook als extra beschermlaag voor jachten is polyester zeer in trek. En zoals je bij Roodnat kunt aanschouwen kent polyester zeer veel toepassingen.

Met glasvezelbewapening als kern kunnen ook ontwerpen worden gemaakt die helemaal uit polyester bestaan. Zo maakt Roodnat in opdracht bijvoorbeeld banken en bloempotten. Daarnaast wordt ook nog regelmatig ambachtelijk timmerwerk in opdracht vervaardigd.

Eén van de meest intrigerende opdrachten voor Roodnat kwam ruim een maand geleden binnenvliegen: een kunststof replica van een Spitfire, het vliegtuig dat in de Tweede Wereldoorlog door Groot Brittannië in de strijd om het luchtruim werd ingezet. Dankzij bemiddeling van een klant ging de opdracht naar Roodnat. De replica was in slechte staat, de hele buitenzijde is daarom gereinigd, geschuurd en voorzien van een twee componenten polyesterlak die wordt opgespoten. Na een maand hard werken is de Spitfire weer in prachtige staat en klaar vliegt hij terug naar zijn veilige haven. De replica is bestemd voor het Nationaal Militair Museum dat volgende week wordt geopend in Soesterberg. Paul Roodnat is er trots op dat hij kon meewerken aan dit bijzondere vliegtuig. Zie ook www.roodnat.nl.