IJVV Stormvogels zet in op duurzaamheid

IJVV Stormvogels beleeft vandaag een primeur. Op het complex aan de Zuiderkruisstraat wordt een energiebesparingsrapport gepresenteerd aan bestuur en vrijwilligers. Daarmee loopt de voetbalclub voorop bij de aandacht voor een beter milieu terwijl maatregelen op termijn ook de clubkas ten goede komen.

Het initiatief, dat voortvloeit uit de Toekomstvisie van Velsen 2025, komt van de gemeente Velsen en Milieudienst IJmond. Het onderzoek is uitgevoerd door Sportstroom. Het rapport geeft de vereniging beter inzicht in het energieverbruik en de besparingsmogelijkheden. Op termijn kan de vereniging het eigen energielabel verbeteren.

De maatregelen uit het rapport kunnen worden gekoppeld aan de onderhoudsplanning. Het rapport geeft ook aan wanneer deze maatregelen worden terugverdiend. Het gaat daarbij om het aanbrengen van dubbel glas, isolatie van gevel en dak, zuinige verlichting, minder en zuinigere koelkasten en een betere regeling van licht en ruimteverwarming. Naar verwachting zou daarmee een besparing van 40 procent kunnen worden bereikt op het totale energieverbruik van de club. Het energieverbruik dat overblijft zou bovendien met zonne-energie kunnen worden opgewekt.

Nico Stoker , voorzitter van IJVV Stormvogels: ‘Energie is een behoorlijke kostenpost binnen onze vereniging. Als vrijwilligersorganisatie zijn wij gebaat bij het terugdringen van die kosten. Als dat ook nog eens kan door bij te dragen aan een duurzame ontwikkeling tonen we daarmee andermaal onze maatschappelijke verantwoordelijkheid. dat lijkt een winnende combinatie. We gaan de geboden mogelijkheden zeer serieus bekijken.’

Stormvogels is één van de eerste verenigingen in de IJmond die hiermee aan de slag gaat. Om het belang van dit initiatief voor de gemeente  Velsen te onderstrepen, is wethouder Bal aanwezig bij de presentatie. De bedoeling is dat meer gemeenten zullen volgen. (foto: IJVV Stormvogels)