Heel Velsen Leest

Voorlezen is goed voor ieder kind. Juf Sjoerdtje Rasmussens is onderwijsassistent op Waldorf aan Zee, leest haar drie kinderen maar al te graag voor en is gek op kinderboeken. Ze schrijft er voor haar werk een blog over en iedere maand een column in deze krant.

Met nog twee weken te gaan, is er alweer een schooljaar voorbij. En hoewel het altijd een eeuwigheid lijkt, is het ook zo weer voorbij dat schooljaar. Voor de meeste kinderen begint er een fijne zomervakantie van zes weken. Maar er is een grote groep leerlingen die hun basisschooltijd afsluit. En dat is toch wel heel bijzonder. Voor deze groep kinderen vond ik twee prachtige boeken.

Dodo

Dodo, geschreven door Mohana van den Kroonenberg en uitgegeven door De vier windstreken. In dit boek maak je kennis met Dorian. Hij schrijft een dagboek over zijn eerste dagen op de middelbare school. En die zijn niet heel makkelijk en soepel verlopen. Al op de eerste dag besluit hij om nooit meer te praten. Als hij voor de klas moet komen staan om zich voor te stellen, krijgt hij alleen dodo over zijn lippen. De hele klas kijkt hem verwachtingsvol aan, maar hij krijgt er geen geluid meer uit. Zijn beste vriend Ramses zit ook bij hem in de klas. Maar die kan hem nu echt niet helpen. De dagen na dit voorval helpen niet om Dorian een veilig gevoel te geven.

De klas gaat op uitje naar een museum, waar een dodo ei tentoongesteld wordt. Dit is natuurlijk voer voor de klas om Dorian te sarren. En als dan ook zijn oude vrienden niets maar laten horen, is er volgens Dorian geen reden meer om te praten. Lees vooral dit boek deze zomer om erachter te komen of het toch nog goed afloopt. Het boek is in de IK vorm geschreven en geeft je daarom het gevoel dat jij het dagboek leest van een goede vriend. Soms met plaatsvervangende schaamte, maar vaak ook herkenbaar voor leerlingen die in de eerste klas van het middelbaar terecht gekomen zijn.

Kinderen van het drijfzand

Het tweede boek is Kinderen van het drijfzand, geschreven door Efua Traore en uitgegeven door Leopold. Wat een ongelooflijk prachtig en krachtig boek. Dit boek heb ik in een ruk uitgelezen. Wat een prachtig boek. Je waant je bijna zelf in Nigeria. Je leert Simi kennen, die eigenlijk in de hoofdstad woont. Maar haar ouders zijn gescheiden en haar moeder moet voor haar werk naar het buitenland. De moeder van Simi ziet maar een oplossing en stuurt Simi naar haar oma. Klein detail, Simi heeft haar oma nog nooit ontmoet. Als Simi na een lange reis aankomt voelt zij zich niet op haar gemak. Geen internet, en iedereen lijkt haar oma te aanbidden. Wat is er toch allemaal aan de hand?

Simi krijgt te horen dat ze onder geen enkele voorwaarde naar het moeras mag gaan. Al op de eerste dag verbreekt zij die belofte. Maar na die eerste dag ontvouwt zich een bijzonder verhaal en Simi lijkt uiteindelijk de oplossing te zijn tot het oplossen van een groot probleem. Dit boek is een echte aanrader voor kinderen die wel van avontuur houden. Prachtig geschreven, kleurrijk, levendig, bijzonder. En voor mij een pluspunt, het boek heeft een lintje zodat je deze tussen de bladzijden kunt doen en geen ezelsoren hoeft te maken in het prachtige boek.

Beide boeken zijn voor kinderen vanaf 12 jaar.

Veel leesplezier!