Gehandicaptenberaad Velsen gaat stoppen

Per 1 januari 2015 stopt Gehandicapten Beraad Velsen (GBV) als instituut waar Velsenaren terecht konden voor meldingen, vraagbaak en informatie. Enigszins moegestreden en gefrustreerd, maar zeker ook trots terugkijkend op 20 jaar inzet, bemiddelend tussen gemeente en gehandicapten. Die frustratie maar ook het uitblijven van opvolging in het bestuur zijn de aanleiding voor het stoppen van GBV.

,,Wij hebben veel bereikt, maar er blijven ook nog steeds pijnpunten, zoals de eigen bijdrage voor hulpmiddelen, die er toch doorgedrukt is bij de gemeente Velsen’’, aldus voorzitter Wim Polman tijdens de afscheidslunch met bestuur, vrijwilligers en (oud)medewerkers van Stichting Welzijn Velsen.

Wmo-wethouder Robert Te Beest verzachtte de pijn met een bloemetje voor alle aanwezigen en mooie woorden: ,,Jullie hebben vaak de vinger op de zere plek gelegd en hebben ons regelmatig wakker geschud. Wij zien zeker het belang van participatie door gehandicapten, bijvoorbeeld door middel van een participatieraad of andere groepen. En niet alleen voor groepen, maar ook voor individuen staat mijn deur altijd open.’’

De kracht van Gehandicapten Beraad Velsen was juist de gezamenlijke inspanning. Het proces van meldingen tot actie ondernemen, onderhandelen met de gemeente in de hoop een mooi resultaat te bereiken, of het nu ging om een drempelloze entree van een buurthuis tot toegankelijkheid van het stadhuis voor alle mensen. ,,We hebben altijd voor de groep gewerkt’’, aldus vrijwilliger Teunie van GBV.

Els Zorgdrager werkte als welzijnswerker ondersteunend voor GBV maar stopte daar in 2010 mee, toen zij raadslid voor D66 Velsen werd. Maar als bestuurslid van het Rode Kruis en met de werkgroep Zelfredzaamheid wil zij actief de belangen van alle mensen die het moeilijk hebben behartigen. Via het Rode Kruis, tot 1 januari 2015 bij Gehandicapten Beraad Velsen en via de gemeente Velsen kan men problemen die men als chronisch zieke of gehandicapte tegenkomt altijd terecht. Maar een gezamenlijke vuist maken wordt toch een stuk moeilijker zonder Gehandicapten Beraad Velsen. (Karin Dekkers)