Stormvogels niet naar finale nacompetitie

Stormvogels had vorige week in de eerste ronde van de nacompetitie thuis Sporting Andijk uitgeschakeld en dat was toen voor de Vogels een niet al te moeilijk opgave om tot een 3-0-overwinning te komen.

Nu, in de uitwedstrijd tegen HBOK uit Zunderdorp (Amsterdam-Noord), geëindigd in de tweede klasse A op de 13de plaats, had het onveranderde team van train Sjaak Lettinga een heel grote kans laten liggen via een overwinning tegen de Noord-Amsterdammers de finaleronde te halen. Want op het moment, dat Stormvogels een grote mogelijkheid had bij een 1-1-stand haar tegenstander de duimschroeven aan te draaien, werden heel veel kansen onnodig om zeep geholpen. Eerlijkheidshalve moet ook vermeld worden, dat HBOK-doelman Raymond Dirven, in de periodes tien minuten voor en een kwartier er na, vooral met zijn voeten vele reddingen had moeten verrichten en daardoor zijn team in de race hield. En opnieuw bleek, dat de voorwaartsen van Stormvogels niet effectief waren op het moment dat het moest.

Binnen twee minuten had scheidsrechter F.M. Tol aan Stormvogels een strafschop moeten geven toen doelman Dirven onreglementair Ezeoke naar de grond drukte, maar de leidsman wuifde alle protesten weg. Drie minuten daarna verloor de IJmuidense lange middenvelder Berry Willemse een luchtgevecht op het middenveld van de kleinere Max Sajet die meteen in de blind de bal naar voren schoot precies voor de voeten van Niall Raben die oog in oog kwam met doelman Germain Ebbeling; hij wist de IJmuidense sluitpost met een schuiver heel bekwaam te passeren, 1-0.

Na deze openingstreffer wilde twee teams wel, maar echte uitgespeelde kansen waren aan beide kanten nihil. De laatste 12 minuten was het Stormvogels die de scepter zwaaide: met nog tien minuten op de klok nam Danny Blok vanaf 25 meter een vrije schop, maar met een grandioze duik haalde doelman Dirven de bal uit de hoek; een minuut later belandde een kopbal van Willemse op de lat en zes minuten voor rust werd Thomas Scholten door Ezeoke in de diepte gestuurd, die zijn inzet zag belanden op de voet van doelman Dirven; vervolgens werd via vele schijven Blok op rechts in stelling gebracht, maar opnieuw stond het been van de HBOK-doelman de gelijkmaker in de weg. Net in blessuretijd kopte Ezeoke een vrije schop van Van Eijk net over. Ruststand 1-0.

Stormvogels ging in de tweede helft door waarmee het de eerste helft eindigde: de aanval opzoeken waardoor er kans na kans volgde. Nadat na drie minuten Berry Willemse een harde kopbal via het lichaam van een tegenstander tot corner verwerkt zag worden, was het een minuut later centrale verdediger Rowan van Eijk die vanaf links Thomas Scholten (zie foto) wist te vinden en vanaf 10 meter vanaf het doel nam hij de bal in een keer op zijn slof, onhoudbaar voor doelman Dirven, 1-1.

Vier minuten later werd Scholten opnieuw in stelling gebracht, nu door Danny Blok, maar opnieuw ging deze honderd-procentkans in rook op omdat doelman Dirven zijn zoveelste redding verrichtte. HBOK was rijp voor de sloop en conditioneel zaten een aantal spelers er doorheen. De verwachting was na een kwartier dan ook, dat de veste van HBOK constant onder druk gezet zou worden, maar dat bleef om onbegrijpelijke wijze uit.

Bij een van de schaarse aanvallen van HBOK was het in de 77ste minuut wel raak en daar gingen grove IJmuidense verdedigingsfouten aan vooraf, want nadat doelman Ebbeling een keihard schot van Kid Ronday pareerde, stond verdediger en aanvoerder Ton de Lange klaar zijn team opnieuw aan de leiding te brengen, 2-1.

Trainer Sjaak Lettinga bracht elf minuten voor tijd Wago Matitaishvill voor Blok in het veld; dit om de laatste minuten meer snelheid in de aanval te krijgen. Echter, uitgespeelde kansen bleven uit. Scholten verscheen vier minuten voor tijd alleen voor doelman Dirven, maar werd afgevlagd door de neutrale grensrechter.

Stormvogels is door deze onbegrijpelijke en onverdiende 2-1-nederlaag definitief uitgeschakeld voor promotie naar de tweede klasse. Hellas Sport en HBOK zijn nu de finalisten geworden. (foto: Hans Willemse)