Meester Serné was 41 jaar leerkracht in IJmuiden op de Marnixschool. De naam van deze school veranderde later in Het Kompas. Hij deelt zijn belevenissen en herinneringen regelmatig met ons in een column. Deze keer: Speelgoed maken van zwerfafval van de straat of vuilnisbak.
Aan het eind van de jaren tachtig was op de televisie een programma van Unicef over hoe kinderen in Afrika hun eigen speelgoed maakten van hetgeen ze op de vuilnisbelten en op straat vonden.
Het was zo’n indrukwekkende reportage, dat het team van de Marnixschool besloot om zoiets ook met alle kinderen van de hele school te gaan doen met als doel ze te laten beseffen dat niet alle kinderen op de wereld de mogelijkheid hebben om zo maar een speelgoedwinkel in te lopen om aan speelgoed te komen en ze te laten ondervinden dat er met afval nog veel te maken is.
We gingen er een schoolproject van te maken, waarbij alle leeftijden door elkaar gehusseld zouden worden.
Van Unicef kregen we een videofilm en suggesties.
Op een dag gingen we in groepjes, oud en jong door elkaar, de straat op om te zoeken naar bruikbaar afval. Terug op school werd alles uit de vuilniszakken op een hoop gegooid. Er zat van alles tussen van potten, ijzerdraad, schoenen, een oude onderbroek, gescheurde jurk tot zelfs een tinnen schaal en nog veel meer. De groepjes gingen achtereenvolgens een plan maken wat ze wilden maken. Zo leuk om kleuters en pubers te zien overleggen en tot een besluit te zien komen. Kleuters kwamen met ideeën en pubers hadden ook hun inbreng en vervolgens gingen ze samen aan de slag. De resultaten werden in een tentoonstelling aan de ouders getoond. Heeft u ooit een fiets gezien, gemaakt van een oud verminkt frame die ook nog rijdt en samen gemaakt door kleuters en pubers?
Bijna vijftig jaar later kwam ik in contact met een oud-leerling uit die tijd die nu digitaal kunstenares is. Zij vermengt stillevens van oude meesters uit de Gouden Eeuw digitaal met afval van de straat. Ze verzamelt allerlei spullen op straat, fotografeert die en maakt daar fotografische kunstwerken van, geïnspireerd door grote schilders uit de Gouden Eeuw. Het lijken schilderijen, maar het zijn foto’s.
Inmiddels exposeert ze en is haar werk te zien tijdens de jaarlijkse Kunstlijn in Haarlem. Vorig jaar was ze genomineerd voor de beste kunstprestatie, dit jaar weer en won ze de 2e prijs!
Misschien heb ik een steentje bijgedragen met het Unicef project van lang geleden aan haar succes. Ik ben enorm trots op haar. Één van haar fotografische kunstwerken hangt nu bij mij thuis. Gekregen.
De kunstenares die dit kunstwerk maakte is wellicht geïnspireerd geraakt door het Unicef project van lang geleden. Foto: aangeleverd Frans Serné