Velsen- Vis en staal. Dat zijn van oudsher de pijlers waar IJmuiden op steunt. IJmuiden ademt vis. Met een eigen visafslag, een vissersvloot en tientallen bedrijven die tot ver buiten Nederland in vis handelen. Maar er is geen vis meer bij de vleet. De visvangst loopt achteruit en de vloot dunt uit. Wat betekent dit voor de mensen die, op wat voor manier dan ook, betrokken zijn bij en afhankelijk zijn van vis? We vragen het aan deze mensen. Deze week: De Volendammer Vishandel Molenaar.
Harde werkers met een passie voor vis
Door Ingeborg Baumann
A jaren een begrip in IJmuiden, de Volendammer. En Henk Koning, sinds 2018 eigenaar van Volendammer Vishandel Molenaar kómt uit Volendam. In 1961 begon Evert Molenaar hier de zaak en later werd deze overgenomen door zijn zoon Jan. En nu dus sinds 2018 Henk, inmiddels samen met zijn ‘jongens’, Floris (19) en Kyle (25). Een mooie combi met hun blik op de toekomst en heel erg bezig met het ‘nu’, zoals dat zo mooi gezegd wordt.
Volendammer in IJmuiden
Een Volendammer in IJmuiden, gaat dat wel samen? Tenslotte zijn IJmuidenaren trots op ‘hun vis’ en, net als Volendammers trouwens, kopen ze die graag lokaal. Henk (49) zegt: ,,Ik heb gekozen voor De Volendammer in verband met de landelijke bekendheid van de naam. Vis, voetbal en muziek, dat is Volendam. En IJmuiden is vis en staal. We hebben best wat gemeen, de IJmuidenaren en de Volendammers. Recht door zee en een tikkie ‘rauw’, dat is hoe IJmuiden bekend staat. Beide plaatsen met bewoners die harde werkers zijn met een passie voor vis. In Volendam is het zo dat je als ‘jas’ (Een jas is het Volendamse woord voor iemand van buitenaf. *red) jezelf gewoon aardig opstelt, dat je dan heus wordt geaccepteerd voor wie je bent. En dat is in IJmuiden ook zo.’’
Laten zie waar je voor staat
De vis wordt deels in IJmuiden, deels in Volendam betrokken. ,,Ik heb zowel hier als daar mijn connecties en kan goede prijzen krijgen. Alleen door de goede kwaliteit kun je laten zien wie je bent en waar je voor staat. Volendam heeft geen afslag meer en van de 250 kotters is er nog één over. Van een palingvisser, iemand die nog vecht en zich er niet bij neerlegt. De laatste palingvisser van Volendam.’’
Verschuiving
Henk vertelt verder: ,,Er is in die vijfeneenhalf jaar veel veranderd. Een behoorlijke prijsstijging van de verse vis, te wijten aan de gestegen prijzen voor energie, de olie en het verpakkingsmateriaal onder andere. De verkoop verschuift naar de minder prijzige producten. Bijvoorbeeld de lang verguisde wijting in plaats van tong. Logisch. En dat proberen we te promoten door middel van aanbiedingen en recepten. De toekomst? We verdienen al 450 jaar ons brood in de vis. Die zee raakt heus niet leeg. Maar het is wel schrijnend dat een hele beroepsbevolking verdwijnt of te lijden heeft. Dat generaties die hun leven lang keihard hebben gewerkt het moeten opgeven.’’
IJmuiden is een merk
Toch, en dat is wat we in deze rubriek gelukkig vaak horen, ziet hij de toekomst niet somber in. Mede door Kyle en Floris die zich inkochten in de zaak. ,,Door die jonge mensen ga ik met vertrouwen de toekomst in. Want één ding is duidelijk; je moet wel blijven vernieuwen. Ik was 13 toen ik begin in de vis en het verschil tussen nu en toen is mega groot. Alleen de verschuiving naar kant-en-klaar producten al. Maar IJmuiden is een merk als het gaat om vis. Mensen komen hier juist voor die vis, het strand, de zee en de duinen en de sluizen. Waar we vertrouwen in moeten hebben zijn de ideeën van jonge mensen. De afslag zou gemoderniseerd moeten worden anders gaat ook IJmuiden de slag verliezen. Gelukkig zit er in onze zaak een gezonde groei en dat komt ook door de jongens. Ik heb sowieso niets meer te vertellen. Het is nu twee tegen één en ik luister wel. Je moet je aanpassen aan de nieuwe tijdsgeest.’’
Fotobijschrift: Je moet je aanpassen aan de nieuwe tijdsgeest. Foto: Ingeborg Baumann