Bottelier vijfde bij EK-debuut in Boedapest

IJmuiden/Boedapest – Lars Bottelier heeft bij zijn debuut op het EK Openwaterzwemmen de vijfde plaats behaald op de 25 kilometer. De IJmuidenaar lag in een spannende strijd tot vierhonderd meter voor de finish in een tweede positie, maar kwam in de slotfase snelheid te kort om deze plaats te solideren. Uiteindelijk finishte hij in 4 uur, 36 minuten en 17 seconden, dit was 18 seconden langzamer dan de Franse winnaar Axel Reymond (4:35,59).

Het EK werd gehouden in Boedapest en het Lupameer was het decor voor het openwaterzwemmen. De watertemperatuur was op de dag van de 25 kilometer 17,5˚C, dit betekent dat het zwemmen in wetsuits verplicht is. Bottelier heeft naar eigen zeggen zijn race perfect opgebouwd. ,,Ik had een duidelijk plan opgesteld met mijn coach. Aan het begin van de race zou ik mijzelf niet laten zien vooraan in het peloton. Daarbij was het mijn taak om optimaal te profiteren van de zuiging van mijn tegenstanders. Tegelijkertijd zorgde ik ervoor dat ik een tactische positie in het veld innam, zodat ik de boeien scherp kon ronden.’’

Extra troef

Daarnaast had Bottelier nog een extra troef. De wetsuit zorgt er namelijk voor dat men extra vocht verliest tijdens het zwemmen. Juist daarom benutte hij extra veel drinkomenten. Volgens hem was het de gouden tip om op het einde nog fris te zijn. De wedstrijd begon eigenlijk pas bij het twintigkilometerpunt. ,,Ik schoof naar voren en nam de derde positie in achter Axel en een Italiaan. Die kon ik met succes verdedigen en met ingang van de laatste ronde (22,5 kilometer) schoof ik door naar de tweede positie. Op het einde plaatste Axel een flinke versnelling, helaas miste ik nog wat maximale snelheid om het verschil te maken. Dat was natuurlijk jammer, maar ik heb alles gegeven en ben onwijs trots op mijn vijfde plaats.’’

Behalve op de 25 kilometer kwam Bottelier drie dagen eerder ook in actie op de 10 kilometer. Hier eindigde hij op de 22e plaats in 1 uur, 53 minuten en 5 seconden, met ruime achterstand op de winnaar.