Zonovergoten Rabobank IJmond Kortebaan boekt omzetrecord

De zonovergoten en drukbezochte Rabobank IJmond Kortebaan in IJmuiden is gewonnen door Wim van der Mespel. De Leidschendammer reed met de 8-jarige ruin Selim naar de overwinning. Co Swagerman (met pikeur Frans van der Blonk) werd tweede, voor Iper Flying (Aad Pools) en Zenito Hanover (Frans van der Blonk). De kortebaan in IJmuiden is onderdeel van het zomerfestival De Kennemerlaan Leeft!, dat nog tot en met zondag duurt.

De bezoekers en de deelnemers waren ook dit jaar dolenthousiast over het 295 meter lange parcours in de brede Kennemerlaan. Vanwege het prachtige weer was het al vroeg druk langs de baan. De politie schatte het aantal bezoekers rond 17.00 uur op ‘vele duizenden’. Bij de prijsuitreiking in de VIP-tent werd de verwachting uitgesproken dat IJmuiden opnieuw kans maakt op de trofee voor de beste kortebaandraverij van Nederland. Bij de totalisator werd 33.815 euro omgezet, een nieuw record voor IJmuiden. In 2013 werd voor bijna 30.000 euro ingezet.

De koers werd vorig jaar voor het eerst in de Kennemerlaan gehouden. Dat bleek een schot in de roos. Volgers van het kortebaandraven spreken over ‘de mooiste baan van Noord-Holland’. Om de koers mogelijk te maken werd voorafgaand aan de eerste editie een verkeersdrempel ter hoogte van de Napierstraat verwijderd. De organisatie is in (vrijwillige) handen van Stichting Harddraverij IJmuiden en Zakencentrum Kennemerlaan. (foto: Friso Huizinga)