Zondag vissen met trekpaarden

Zondag 13 november staat het strand bij de IJmuiderslag in het teken van zeevissen met trekpaarden: een verloren strandgebruik dat vroeger regelmatig te zien was in het najaar als de garnalen dicht langs de kust zitten.

Bij het vissen gaat een paard met ruiter het water in, en trekt een speciaal net achter zich aan dat over de bodem sleept. De vangst kan van alles zijn: van schol en schar tot krab en kwal, al draait het bij deze manier van vissen vooral om de garnalen. Iedereen is uitgenodigd om geheel gratis langs te komen en een kijkje te nemen.

Het evenement duurt van 10.00 tot 14.00 uur. De natuurgidsen geven uitleg over het vissen en de verschillende soorten netten. En natuurlijk kunt u erbij zijn wanneer het net uit het water wordt getrokken en men de vangst gaat bekijken.

Er zijn enkele prachtige Zeeuwse trekpaarden (tot wel 1.000 kilo zwaar) aanwezig, maar als er nog kinderen (of volwassenen) zijn die denken dat zij net zo sterk zijn en minstens net zo goed kunnen vissen, dan ligt ook voor hen een sleepnet klaar! Stroop je mouwen maar op.

Binnen, bij de Beach Inn, kunt u zich warmen met een hapje en een drankje.