Zestig jaar topbasketbal en gezelligheid bij Akrides

IJmuiden – Op 5 oktober bestaat Akrides zestig jaar. In 1961 werd de club opgericht door Joop Rozenstein. In die tijd waren de meeste spelers scholieren van het Paulinum, het huidige Ichthus Lyceum in Driehuis. Dit was ook de locatie waar toen getraind en gespeeld werd. De club begon op het laagste niveau en heeft in de afgelopen zestig jaar op alle niveaus mogen spelen.

Nog steeds staat Akrides bekend om het zo hoog mogelijk spelen, maar met ruimte voor iedereen op zijn eigen niveau. Lol in het spelletje is waar het om draait. Akrides is een echte familieclub. Niet alleen door de vele families die daar actief zijn, maar ook door de gemoedelijke sfeer. In de afgelopen zestig jaar zijn verschillende relaties bij Akrides ontstaan en zijn er inmiddels al drie generaties, die nog steeds actief sporten.

Eredivisie

Akrides heeft in twee periode eredivisie gespeeld (1987-1989 en 1991-1997). Omdat er voor eredivisie veel geld nodig is (en dus sponsors) speelt Akrides sindsdien wel zo hoog mogelijk, maar is dat niveau niet meer bereikt. Nog steeds spelen minstens twee teams landelijk. Naast topsport is er ook ruimte voor recreatief basketbal voor jong én sinds dit seizoen ook voor oud. Het walking basketbal is gestart. Dit is basketbal waarbij op een ander fysiek niveau wordt gespeeld, waardoor het zeer geschikt is voor ouderen.

In de week voor 5 oktober zijn er allerlei activiteiten met als hoogtepunt de vrijdag en zaterdag waarop alle teams thuis in Sporthal IJmuiden-Oost spelen en er ’s avonds feest zal zijn. Op zaterdag 2 oktober vindt vanaf 18.00 een reünie plaats. De club hoopt daar zoveel mogelijk leden, oud leden en andere belangstellenden te mogen ontvangen. Onder het genot van een drankje en muziek kan het krantenarchief bekeken worden, spelletjes gespeeld worden en heerlijk worden teruggekeken op zestig jaar basketbal bij Akrides. Kijk op www.akrides.nl/akrides-60-jaar voor meer informatie.

Op de foto:
Een foto uit het archief van Akrides, genomen tijdens de festiviteiten rond het 50-jarig bestaan. Toenmalig wethouder Annette Baerveldt knipte, in het bijzijn van de (inmiddels overleden) oprichter Joop Roosenstein, het lint door. (Foto: aangeleverd)