Werkzaamheden voor openstelling Velsertunnel van start

Rijkswaterstaat start vrijdagavond om 20.00 uur met werkzaamheden op de A22 en de N208 ter hoogte van de Velsertunnel én de A9. Deze werkzaamheden zijn nodig om de openstelling van de Velsertunnel op 16 januari voor de ochtendspits mogelijk te maken.

De werkzaamheden betreffen onder meer het weghalen van twee tijdelijke verbindingswegen aan de zuidkant van de tunnel (A22 en N208), omdat deze de toegang tot de tunnel blokkeren. Tot in het voorjaar is Rijkswaterstaat geregeld bezig met herstel van het oorspronkelijke wegennet rondom de Velsertunnel.

Om de werkzaamheden uit te kunnen voeren, vinden er verschillende afsluitingen van wegen plaats tot en met 19 januari:

N208 gehele weekend afgesloten vanaf Velserbroek
Op vrijdag 13 januari sluit Rijkswaterstaat vanaf 20.00 uur de N208 af richting Velsertunnel vanaf de toerit Velserbroek om de twee tijdelijke verbindingswegen (keerlussen) direct ten zuiden van de Velsertunnel te verwijderen. Het verkeer richting Alkmaar rijdt dan om via Haarlem en knooppunt Rottepolderplein. IJmuiden blijft bereikbaar via de gemeentelijke wegen en via de A9/A22. Deze situatie duurt tot de openstelling van de Velsertunnel.

Zaterdagnacht 14 januari A9/Beverwijk-Oost afgesloten
Op zaterdag 14 januari is de toe- en afrit A9/Beverwijk-Oost in beide richtingen afgesloten tussen 23.00 en 05.00 uur. Ook de calamiteitenboog van de A22 naar de A9 is afgesloten. Het verkeer wordt omgeleid via Heemskerk.

Zondagnacht 15 januari knooppunt Beverwijk en Velsen (deels) afgesloten
Op zondag 15 januari is het knooppunt Beverwijk één nacht afgesloten tussen 20.00 en 05.00 uur. Beverwijk en de A9 blijven bereikbaar via de toe- en afrit A9/Beverwijk-Oost. In knooppunt Velsen wordt de tijdelijke verbindingsweg (keerlus) van de A22 naar de A9 definitief afgesloten en is ook de calamiteitenboog dicht. Verkeer vanuit IJmuiden naar de Wijkertunnel en andersom, rijdt via knooppunt Rottepolderplein.

Maandagnacht 16 januari knooppunt Velsen afgesloten
Op maandag 16 januari is knooppunt Velsen afgesloten tussen 21.00 en 05.00 uur. Verkeer vanaf Rottepolderplein met bestemming IJmuiden en andersom rijdt dan via de Wijkertunnel, de aansluiting Beverwijk-Oost en de Velsertunnel.

Woensdagnacht 18 januari A22 tussen Beverwijk en knooppunt Beverwijk afgesloten
Op woensdag 18 januari is de A22 tussen 21.00 en 05.00 uur afgesloten tussen Beverwijk en knooppunt Beverwijk. Verkeer richting Alkmaar rijdt naar de A9 via de toerit Beverwijk-Oost.

Verkeer moet rekening houden met een langere reistijd. Gele borden geven de omleidingsroutes aan.

Op het moment dat de Velsertunnel open gaat, zijn alle tijdelijke verbindingswegen (keerlussen) afgesloten. De calamiteitenbogen worden vanaf dan alleen gebruikt bij calamiteiten en onderhoud in de Velsertunnel. De derde rijstrook in de Wijkertunnel is teruggebracht tot vluchtstrook. Op maandag 16 januari is knooppunt Beverwijk nog beperkt beschikbaar in noordelijke richting. Hierdoor krijgt verkeer op de A22 richting Alkmaar te maken met hinder in de avondspits.

Het moment van opening is afhankelijk van het weer. Bij slechte weersomstandigheden schuift de openingsdatum op omdat de werkzaamheden dan uitgesteld moeten worden.