Wat overheerst is trots

Natuurlijk was het jammer dat Telstar met het kleinst mogelijk verschil verloor van eredivisionist AZ. Maar na afloop van de bekerwedstrijd overheerste toch vooral trots. Niet alleen vanwege het vertoonde spel (Telstar had voor rust minimaal twee keer moeten scoren), maar ook door de geleverde inspanningen van alle medewerkers en vrijwilligers. Want bij een uitverkocht huis én een live televisie-uitzending komt best wat kijken.

,,Het was een geweldige avond’’, blikt Steef Hammerstein terug. ,,Ik zou willen dat het stadion elke keer zo vol zat.’’ De commercieel directeur had geen kans onbenut gelaten om geld te verdienen voor de club. Het was hem zelfs gelukt een sponsor te vinden voor de gele kaarten, waardoor tegen het einde van de wedstrijd de naam van Ovenbouw IJmond regelmatig werd omgeroepen.

Een andere sponsor, Rabobank IJmond, had speciale fanshirts laten maken die bij de ingang van de oosttribube werden uitgedeeld. Het matchdiner voor sponsors zat met 200 aanmeldingen helemaal vol, waardoor ook Telstar Horeca een drukke avond had. In totaal werden er meer dan 45 horecamedewerkers ingezet.

Algemeen directeur Pieter de Waard was eveneens tevreden over het verloop van de bekerwedstrijd. Vooral in financiële zin. ,,De kaartverkoop heeft ons ruim 50.000 euro opgeleverd. Dat is meer dan in het hele vorige seizoen bij elkaar.’’

Telstar-AZ was met 3.200 bezoekers volledig uitverkocht; negen uur voor de aftrap gingen de allerlaatste kaarten over de toonbank. Op de westtribune moest je op tijd een plekje zoeken om de wedstrijd zittend te kunnen volgen. Ook op oost en zuid was het een volle bak.

De 400 AZ-supporters in het uitvak werden tot hun verbazing geconfronteerd met een vislucht. In de nacht voor de wedstrijd hadden onbekenden een flinke hoeveelheid haringafval gedumpt. Het uitvak kon op tijd worden schoongemaakt, maar daarmee was de vislucht niet volledig verdwenen. Telstar is op zoek naar de daders om de schoonmaakkosten te kunnen verhalen.

Op het veld ontrolde zich een meeslepend bekerduel met een thuisploeg die vol passie voor elke meter vocht. Natuurlijk had AZ veel balbezit, maar in de eerste helft waren de grootste kansen voor Telstar. De ploeg van Michel Vonk had voor rust minimaal twee keer moeten scoren. Na rust zette AZ meer druk en dat resulteerde na 68 minuten in de enige treffer van de wedstrijd. De Alkmaarders kregen in de slotfase nog een strafschop, maar die werd op knappe wijze gestopt door doelman Cor Varkevisser. Eindstand 0-1.

Het duel in de derde ronde van de KNVB-beker werd live uitgezonden op Fox Sports. Presentator Jan Joost van Gangelen was de hele avond aanwezig om verslag te doen. Hij interviewde onder meer Jeroen, die verantwoordelijk is voor het scorebord met de vismandjes.

Rond middernacht werd in de businessclub de loting verricht voor de volgende ronde. Helaas voor de thuisclub gebeurde dat niet door de jarige Telstar-aanvoerder Frank Korpershoek, maar door voormalig AZ-speler Barry van Galen. (foto: Friso Huizinga)