Wandelroute door IJmuiden geactualiseerd

IJmuiden – De wandelroute ‘Het IJmuiden van Dudok’ is geactualiseerd. Afgelopen maandag presenteerde wethouder Jeroen Verwoort (kunst en cultuur) de bijbehorende brochure, die door Corine van Luijken is ontworpen. De wandelroute heeft een lengte van vijf kilometer en toont hoe architect Willem Dudok na de tweede wereldoorlog vorm gaf aan de wederopbouw van IJmuiden.

In 2009 verscheen de eerste formele versie van deze wandelroute. Piet Roos en Siem Schaafsma, samen de oprichters van Stichting Dudok, verleenden belangeloos hun medewerking aan het project. Ze dragen het werd van de in 1974 overleden Dudok een groot hart toe en betreuren het dat in de loop der jaren diverse panden weer zijn gesloopt. Piet Roos heeft de beroemde architect zelf gekend en Siem Schaafsma kent het werk van Dudok vooral door zijn jarenlange inzet voor Openbare Werken Velsen, destijds nog een zelfstandig opererende organisatie. Bovendien werd in het door Dudok ontworpen gemeentehuis van Velsen zijn huwelijk gesloten.

Over dit gemeentehuis verschillen de meningen overigens al jaren. De één vindt het prachtig, de ander juist spuuglelijk. Het markante gebouw, waarvoor Dudok zijn inspiratie haalde van het befaamde San Marcoplein in Venetië, vormde voor wethouder Jeroen Verwoort 23 jaar lang het uitzicht vanuit zijn slaapkamer. De wethouder haalde maandagmiddag een tekst van Dudok aan, waarin hij uitleg geeft over zijn ontwerp. Om de raadszaal te bereiken, moeten raadsleden eerst de burgerzaal doorschrijden, vervolgens in alle rust de trap bestijgen en bij het passeren van de trouwzaal even terugdenken aan een gelukkige dag in hun eigen leven.

Hoewel in de loop der jaren menig maal negatief over het gemeentehuis werd gesproken, lijkt daarin de laatste jaren toch een verandering te zijn gekomen. ,,Dat negatieve hoor je niet veel meer, ik hoop dat wij daaraan wat hebben bijgedragen’’, aldus Siem Schaafsma. De reconstructie van de Lange Nieuwstraat, die twee jaar geleden werd uitgevoerd, vormde de directe aanleiding voor het actualiseren van de wandelroute. Deze straat vormt immers een belangrijk deel van de wandelroute, die de deelnemers naar de vissershaven voert. Een aantal foto’s moest worden vervangen en ook de teksten zijn geactualiseerd.

Voor Corine van Zuijlen, eigenaresse van Corine Ontwerpt, was het een eervolle opdracht om de nieuwe brochure te ontwerpen. ,,Het strakke en symmetrische in het werk van Dudok spreekt mij aan. Dat zie je ook veel in mijn vormgeving terug’’, licht ze toe. De brochure is onder meer verkrijgbaar bij het plaatselijke VVV-kantoor, bij diverse hotels en bij het Zee- en Havenmuseum. Inmiddels is vanuit de hotels het verzoek gekomen om ook een versie in de Engelse taal op te stellen. De vrijwilligers van Stichting Dudok gaan de mogelijkheden hiertoe verkennen. (Bos Media Services)

Foto:

Grafisch vormgeefster Corine van Luijken, voormalig gemeentearchitect Siem Schaafsma en wethouder Jeroen Verwoort met de nieuwe brochure