Voorproefje van Het Meisje van Velsen

Vorige week werd in de foyer van Stadsschouwburg Velsen een voorproefje van Het Meisje van Velsen gegeven. De aanwezigen werden uitgedaagd op te treden als ambassadeur voor deze speciale voor en over Velsen geschreven musical. Reden: het 75-jarig jubileum van Stadsschouwburg Velsen. Directeur Jacob Bron hoopt dat minstens 3500 Velsenaren de voorstelling komen zien en daar heeft hij veel voor over. Eind oktober zijn er zes voorstellingen.

De musical staat nog ‘in de steigers’, maar woensdag was al te zien dat Het Meisje van Velsen historie en amusement op meesterlijke wijze weet te combineren. Dat gebeurt door ouvreuse Lies Dekker door middel van filmbeelden door de tijd te laten reizen. Zo komen op soms wonderlijke, maar vooral ook komische wijze, stukjes Velsense geschiedenis bij elkaar. Ook weduwe Dekker, degene die theater Rex liet bouwen, speelt een rol. En zelfs Velsens bekendste schoolmeester, Pieter Vermeulen, komt in de musical voor.

Velsens talent speelt een grote rol in de voorstelling. Regisseur Daniël Cohen, bekend van de Velsense Guys & Dolls voorstelling in 1990, is zowel de schrijver van het script als de regisseur van het stuk. Koen van der Wel schreef het musicaldeel. Sjoerd Jansen heeft de muzikale leiding. En de choreografie is gedeeltelijk van Pirita Alderliefste. In het koor ziet men verschillende bekende (Dickie Sintenie) en mindere bekende Velsenaren. En er spelen vier professionele acteurs mee. Een van hen is Eline Schmidt, zij speelt het meisje van Velsen. Het leuke is dat Eline ooit ouvreuse was in dezelfde schouwburg en daar zelfs ten huwelijk is gevraagd.

Bedrijven en organisaties steunen de musical op diverse wijze. IJmuiden Courant en Seaport organiseren samen een reportersproject voor jongeren. Dit weekblad de Jutter/de Hofgeest is partner in het opzetten van de locaties van een fietstocht langs prachtige plekjes, waar ook nog Velsens lekkers te vinden is. Op die locaties komen leuke ‘makelaarsborden’ met de vermelding ‘Dit is een locatie van HMVV’ (Het Meisje van Velsen) of ‘Hier koopt u een Velsense lekkernij’. De fietstocht wordt op twee zaterdagen in oktober gehouden, vanaf Stadsschouwburg Velsen met een verrassing achteraf. Maar kan ook zelfstandig gefietst worden, want de route wordt in de Jutter/de Hofgeest geplaatst.

Ook scholen zijn promotiepartners. En zelfs voor mensen die een kleine beurs hebben wordt iets bedacht zodat zij de een voorstelling kunnen bezoeken.

Voor het 75-jarig jubileum van Velsen slaan veel bedrijven en organisaties in Velsen de handen ineen om er een memorabel feest van te maken. Zie ook www.stadsschouwburgvelsen.nl.