Vijfde editie Gitaarfestival IJmond

Beverwijk – Op zondag 20 oktober vindt de vijfde editie van het Gitaarfestival IJmond plaats. Er zijn inmiddels 35 optredens aangemeld waarmee de vijf podia in het Kennemer Theater, de Grote Kerk en cultureel café Camille gevuld gaan worden. De optredens zijn zeer divers; professionals en amateurs, jong en oud en van klassiek tot rock. Het zijn gitaristen die alleen spelen, maar ook diverse gitaarduo’s, groepen en ensembles.

In de Grote Kerk vindt om 13.00 uur de opening plaats met het openingsconcert onder leiding van Nicolay Totev, die een speciaal gitaarstuk heeft geschreven voor vier groepen gitaren. De gitaardocenten van het Cultuurhuis uit Heemskerk en die van het Centrum voor de kunsten uit Beverwijk verzorgen met hun leerlingen optredens op alle podia. In Camille en in de foyer spelen singer/songwriters. Silvan de Smit en Paul Sessons, twee gerenommeerde klassieke gitaristen, verzorgen optredens, evenals Tramoya Flamenco en flamenco/klassiek gitarist Serge Heman die het Spaanse gitaargeluid zullen laten horen. Iedereen die gitaar speelt wordt uitgenodigd om zijn of haar gitaar mee te nemen, want er kan altijd vijf of tien minuten op een van de vijf podia worden gespeeld. Samen met Ruben Hoeke en Vincent Hiemstra kan men meespelen in de kleine zaal van het Kennemer Theater.

Omdat alle gitaristen belangeloos optreden en bezoekers overal vrij toegang hebben, is een goed doel gekoppeld aan het Gitaarfestival IJmond. Er wordt geld ingezameld voor ‘Gitaren voor El Salvador’, een van de armste en gevaarlijkste landen van Midden-Amerika, om de jeugd aldaar meer bij het maken van muziek te betrekken. De actie is opgezet samen met ‘Musicians Without Borders’, een organisatie die wereldwijd muziek propageert op plekken waar politieke spanningen aanwezig zijn, zoals in het Midden-Oosten, Afrika en Midden-Amerika. De ambassadeur van El Salvador en in Nederland wonende mensen uit El Salvador zullen aanwezig zijn bij het Gitaarfestival IJmond om het goede doel te ondersteunen. (foto: aangeleverd)