Veranderingen op strand niet bij iedereen populair

IJmuiden – Nog voor het eind van deze maand zullen de douches weer op het strand staan. Dat heeft de gemeente Velsen laten weten in reactie op vragen van deze krant. Een strandbezoeker verbaasde zich over het feit dat de douches er nog niet stonden, terwijl het strandseizoen al ruim twee maanden geleden begon.

Uit de reactie van de gemeente blijkt dat er extra hout besteld is, dat inmiddels ook geleverd is. Het hout wordt op dit moment bewerkt en zal voor het eind van de maand, samen met de douches, worden geïnstalleerd, zo laat de gemeente weten. De verbazing betrof overigens niet alleen het gemis van de douches, maar ook van de nieuwe boardwalk, dat is het verharde looppad langs de strandpaviljoens. ,,Het nieuwe pad ligt te laag en daardoor waait er steeds zand op, waardoor het voor mensen met een rollator niet meer te gebruiken is’’, zo luidde de klacht. En inderdaad, wanneer we polshoogte gaan nemen op het strand, zien we op verschillende plekken een laag zand op de houten planken liggen. Toch is de aanname dat de boardwalk lager ligt volgens de gemeente niet juist: ,, De boardwalk ligt op hetzelfde niveau als de vorige en staat niet op palen maar ligt op stelconplaten in het zand.’’ Men laat verder weten dat de boardwalk wordt schoongeveegd als dat nodig is.

Het aantal vierkante meters dat de strandpaviljoens ter beschikking hebben, is ruim anderhalf keer zo groot geworden, de gehuurde plots zijn van 900 naar 1320 vierkante meter gegaan. Toch is niet elke paviljoenhouder daar gelukkig mee, want vanaf dit seizoen moeten alle materialen, zoals strandstoelen en windschermen, binnen het gehuurde oppervlak worden opgeslagen. Niet handig, vinden de verhuurders. We bezoeken twee van hen en horen een eensluidend verhaal. Voorheen stonden deze materialen dichter bij de plek waar ze door badgasten worden gebruikt. In de nieuwe situatie moeten door de medewerkers heel wat extra meters worden afgelegd om alles weer op te ruimen. Eén exploitant heeft er zelfs voor moeten kiezen om een deel extern op te slaan, omdat er nu niet voldoende ruimte meer voor is. ,,Op elke dag met mooi weer ben ik drie tot vier uur extra tijd kwijt aan het verplaatsen van al die materialen’’, bevestigen twee verhuurders los van elkaar.

Ook een bezoeker van één van de terrassen is niet te spreken over de nieuwe situatie. ,,Vroeger stonden die stoelen en schermen verder weg, nu zit je op het terras tegen zo’n berg van die dingen aan te kijken.’’ Een andere frustratie vormt de nieuwe verharding aan de zijkant van de strandopgang. Die verharding, overigens formeel niet bedoeld om op te lopen, bestaat afwisselend uit planken en zand met schelpen. ,,Heel gevaarlijk’’, oordeelt een medewerkster van een strandpaviljoen. Ze vertelt hoe inmiddels een man op leeftijd lelijk ten val is gekomen toen hij zijn evenwicht verloor door de niveauverschillen. ,,Ze hebben het wel bijgevuld met extra schelpen, maar het blijft gevaarlijk. En het mag dan misschien niet bedoeld zijn om op te lopen, maar dat doen de mensen toch.’’

Foto:

De nieuwe boardwalk zou, doordat er gemakkelijk zand op waait, een niet te nemen hindernis zijn voor mensen met een rollator (foto: Bos Media Services)