Velsense Beestebende aan de slag op Landelijke Opschoondag

Velsen – Op zaterdag 23 maart wordt er van 10 tot 12 uur zwerfvuil opgeruimd in het gebied rond het Brakhuisje, het Kennemermeer en het IJmuiderstrand. Zoals elk jaar helpen de kids van de Beestebende en het Pieter Verrmeulen Museum bij deze opschoonactie maar uiteraard is iedereen die wil helpen van harte welkom. Er wordt vooral gelet op klein zwerfvuil: op het eerste gezicht lijkt het schoon maar dan ligt er toch nog veel vuil, zoals peuken en kleine stukjes plastic. En juist die kleine stukjes afval zijn bijvoorbeeld voor dieren in het gebied heel schadelijk! 

 ‘De Beestenbende kinderen ruimen altijd in de eigen omgeving op en elk jaar ruimen we samen een stuk van Velsen op’, vertelt Petra Bodenstaff, coördinator van de Beestenbende. Dit jaar vindt de opschoonactie plaats bij het BRAK! Wikkelhouse aan de kust van IJmuiden.‘ Ongelofelijk hoeveel papiertjes, verpakkingen en rotzooi we binnen een paar uur verzamelen!’ De opruimactie op zaterdag 23 maart is ook bedoeld als een zogenaamde “0-meting”. ‘Hierna willen we als Pieter Vermeulen Museum/ BRAK! IJmuiden elke 2 a 3 maanden met hulp van vrijwilligers kijken of de hoeveelheid afval toe- of afneemt.’ 

Aan het einde van de ochtend onthullen de kinderen van de Beestenbende samen met Wethouder Bram Diepstraten een Velsen Geen Bende bord en de stijlvolle Rauw Aan Zee prullenbak (zie foto). Zo kunnen strandbezoekers dit seizoen nóg makkelijker hun afval weggooien. Geen enkel excuus meer om het strand en de omgeving niet schoon te houden dus.

Ook meedoen? Kinderen van de Beestebende kunnen zich aanmelden via hun coördinator en andere belangstellenden kunnen via het event op de facebookpagina van het Pieter Vermeulen Museum of BRAK! IJmuiden laten weten dat ze aanwezig zijn. 

NB Aan de kust van IJmuiden kan het zaterdag 23 maart druk zijn in verband met de Strandrace IJmuiden. Men raadt (zoals altijd) aan om met openbaar vervoer of met de fiets te komen.  (foto’s: aangeleverd)