Uitkeringsgerechtigden ontvangen certificaat

RegioTwintig inwoners van de gemeente Velsen hebben het project Zorgpoort doorlopen. Vorige week donderdag kregen ze in Haarlem het bijbehorende certificaat uitgereikt. Het project is opgezet om bijstandsgerechtigden met een afstand tot de arbeidsmarkt te begeleiden naar een baan. De deelnemers gaan nu voor een proefperiode van zes weken aan de slag bij Zorgbalans.

Eén van de deelnemers is de 24-jarige Maryam Altamimi. Ze kwam ter wereld in Irak, maar kwam als baby naar Nederland en groeide hier op. Op 18-jarige leeftijd besloot ze naar Australië te vertrekken en daar heeft ze vervolgens vijf jaar gewoond. Ze kreeg echter last van schouderklachten en kwam tot de conclusie dat het zorgstelsel in Australië niet ideaal is. Ze keerde terug naar Nederland en ging een traject in van fysiotherapie, revalidatie en psychologische hulp. Met het project Zorgpoort kwam ze vrij laat in aanraking, pas een week van te voren werd ze ervoor benaderd. Ze pakte deze kans direct aan en met succes, want: ,,Ik heb er zo veel van geleerd. Ik heb niet alleen aan mijn kwaliteiten kunnen werken, maar ook aan mijn valkuilen. Ik heb bijvoorbeeld wel eens de neiging om van anderen hetzelfde niveau te verwachten als ik zelf heb.’’

Maryam leerde onder meer om beter rekening te houden met de capaciteiten van anderen. Zelf legt ze de lat het liefst zo hoog mogelijk, want: ,,Ik heb gemerkt dat ik niet echt gemotiveerd ben, als de lat niet voldoende hoog ligt. Ik ben vooral praktijkgericht ingesteld, niet zo van de studieboeken. Ik heb liever dat je me ergens ingooit, zodat ik dingen zelf kan ontdekken.’’ Net als de andere deelnemers aan het project Zorgpoort, dat wordt verzorgd door NetwerkPro, gaat Maryam nu beginnen aan de proefperiode bij Zorgbalans. Dat houdt in dat ze gedurende zes weken meedraait in de thuiszorg. ,,Niet echt passend bij mij, maar ik ga het wel proberen. Ik wil het eerst ervaren, voor ik erover kan besluiten. Maar ik heb me alvast aangemeld voor de opleiding verpleegkunde, die start eind dit jaar.’’

Uiteindelijk hoopt Maryam een goede baan in de zorg te krijgen, zodat ze in staat is om voldoende inkomsten te genereren om ook haar echtgenoot, die nog in Australië woont, naar Nederland te kunnen laten komen. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) heeft hiervoor normbedragen opgesteld. Bij Zorgbalans is men zeer enthousiast over de samenwerking met NetwerkPro. Directeur wijkzorg Inge Veenstra: ,,de stap naar een zorgorganisatie is voor mensen soms heel groot, samen met NetwerkPro bekijken we wat er nodig is om die stap te kunnen maken. We beginnen met huishoudelijke zorg en we gaan vervolgens bekijken of een loopbaantraject mogelijk is.’’ Ook wethouder Marianne Steijn is zeer te spreken over het project. Zij was al bekend met de vraag naar personeel in de zorg en maakt nu de koppeling met de uitkeringsgerechtigden.

Voor de gemeente levert dat een gunstig effect op, want een geslaagd project resulteert in minder uitkeringsgerechtigden, waardoor de gemeente dus ook minder uitkeringen hoeft te verstrekken. ,,Hier staat een blije en trotse wethouder’’, vertelde ze bij tijdens het tiende netwerkevenement van NetwerkPro. Deze bijeenkomst vond plaats in Huis ter Kleef in Haarlem, de wethouder viel de eer te beurt om de eerste certificaten uit te reiken. Door Sonja Schaper, voorzitter van Zonta Kennemerland-Zuid, werd een cheque van 5035,- euro overhandigd aan directrice Arine Huijboom van NetwerkPro. Zonta is een internationale organisatie die werkt aan de verbetering van de juridische, professionele, politieke en economische status van vrouwen over de hele wereld. De gift aan NetwerkPro is de opbrengst van de onlangs gehouden Zonta Walk in Haarlem.  (Bos Media Services)