Typisch IJmuiden: eigenwijze meeuw

Wekelijks staan we in deze rubriek aan de hand van een foto stil bij een IJmuidens onderwerp naar aanleiding van de actualiteit, een bijzondere gebeurtenis, een evenement of gewoon een van de mooie taferelen die IJmuiden biedt. In deze aflevering aandacht voor een eigenwijze meeuw op een IJmuidens terras.

Door Erik Baalbergen

Meeuwen horen bij IJmuiden, net als vis, staal, zand en schepen. De gevleugelde kustbewoners zijn brutaal, verzorgen ongewenste versierselen op je auto, ramen en tuinmeubelen, maken en houden je wakker, vallen je aan als ze kleintjes hebben, pikken vuilniszakken open, lepelen vuilnisbakken leeg en jatten je broodje vis uit je handen of van je bord. Zo dat is er uit!

Maar meeuwen fladderen nu eenmaal rond kust en havens. Dat heb je als vis je lievelingsmaal is. Veel havenplaatsbewoners hebben niet zo’n moeite met meeuwen. Sommige meeuwen hebben zelfs een naam gekregen. Welke IJmuidenaar kent Harrie, Bep of Gijs niet?

Op het strand en in de duinen hebben meeuwen ruimte zat om te bivakkeren en te nestelen. Dat meeuwen steeds verder landinwaarts en in woonwijken neerstrijken en daar ‘overlast’ veroorzaken hebben we vooral aan de meeuwenvoerders onder ons te danken. Zodra meeuwen ergens met enige regelmaat voedsel krijgen, al is het maar dat iemand broodrestjes in een tuin of op een schuurdak gooit en voedselresten niet goed opruimt, dan gaat de meeuwentamtam snel. Wat is er voor een meeuw nou gemakkelijker dan een kant-en-klaar hapje voorgeschoteld te krijgen? Het hoeft echt niet altijd spartelverse vis te zijn.

Een schuur, flat of dakkapel met plat dak voor een nest in de buurt van die voederplaats is snel gevonden. De jonkies hoeven dan niet ver te zoeken en hard te werken voor hun dagelijkse hap. Dus ik begrijp die meeuwen wel: liever lui dan moe. Tja, de buurtgenoten van de meeuwenvoerders mogen vervolgens wel meegenieten van de meeuwenspreekkoren en luchtaanvallen…

Maar het zijn toch ook mooie vogels. Ook de meeuwse eigenwijsheid kan ik wel waarderen. Daarnaast dragen ze hun steentje bij aan de typische IJmuider zee- en havengeluiden. En ze kunnen ook heel fotogeniek zijn. Neem nou dit plaatje. Enkele weken geleden werden we na een strandwandeling tijdens het pakken van een terrasje bij een strandpaviljoen toegeschreeuwd door deze meeuw twee tafeltjes verderop. Blijkbaar waren de koffie, chocomel, appeltaart en bier op en wilde de meeuw afrekenen. Hoezo eigenwijs? (Foto: Erik Baalbergen)