Tweede open dag 25-jarige Kuba moskee

Op zondag 4 november organiseert de Kuba moskee voor de tweede keer dit jaar een open dag voor belangstellenden. In Velsen en omstreken zijn nog veel mensen die de Kuba moskee nooit van binnen hebben gezien. Kom daarom met z’n allen langs en maak kennis met de gastvrijheid en ontmoet de moskeebezoekers.

De open dag begint om 12.00 en duurt tot 16.00 uur. Gedurende de open dag worden bezoekers ontvangen in de ontmoetingszaal waar thee of koffie gratis wordt geserveerd. Hierna volgt onder deskundige begeleiding de rondleiding door de moskee.

Tijdens de rondleiding kunnen vragen gesteld en foto’s gemaakt worden. Verder zijn er zijn stands met informatie over de islam en over de Kuba moskee. Natuurlijk zijn er ook activiteiten voor de kinderen. Zij kunnen gratis suikerpin of popcorn eten. Tevens kunnen zij meedoen aan een tekenwedstrijd of zich laten schminken.

Tijdens de open dag zullen ook de Turkse consul-generaal in Amsterdam Engin Arıkan, oud-burgemeester Anneke van Dok, de huidige burgemeester Frank Dales en de architect van de moskee Siem Schaafsma aanwezig zijn.

Op 16 februari 1993 is de Kuba moskee aan de Planetenweg door de toenmalige burgemeester Anneke Van Dok geopend en sindsdien vervult de Moskee een belangrijke functie voor de moslims in Velsen en omstreken. De eerste Turken kwamen eind jaren 60 naar Nederland om bij het toenmalige Hoogovens en in de visserij te werken.

Al snel ontstond er behoefte voor een gebedsruimte. Waarvoor gedurende een aantal jaren ruimtes werden gehuurd. Omdat de gemeenschap door gezinshereniging snel groeide was er behoefte aan een permanente ruimte. Begin jaren negentig werd gezocht naar een geschikte locatie voor de bouw van de moskee.

Architect Siem Schaafsma werd naar Turkije gestuurd om naar verschillende moskeeën te kijken. Uiteindelijk werd een moskee ontworpen naar het model van een dorpsmoskee. Begin 2000 ontstond de behoefte om de moskee uit te breiden want er was behoefte aan meer ruimte voor de jongeren, vrouwen en kinderen vanwege de uitbreiding van de activiteiten.

In 2008 is het educatief en cultureel centrum gebouwd. De Kuba moskee staat midden in de woonwijk en probeert een bijdrage te leveren aan de samenleving door met verschillende organisaties samen te werken. De laatste jaren treedt de Kuba moskee actief naar buiten door het organiseren van allerlei activiteiten. (foto: Asim Yildiz)