Twee tentoonstellingen in Zee- en Havenmuseum

IJmuiden – Vrijdagmiddag trok de officiële opening van twee nieuwe tentoonstellingen in het Zee- en Havenmuseum een flinke schare genodigden en belangstellenden. In de Industriezaal konden de aanwezigen de tentoonstelling ‘Wederopbouw Velsen’ bewonderen en in de Loodsenzaal kon men genieten van de expositie ‘Zo Blauw’ van de schilder Hans van der Wiele.

De reizende tentoonstelling ‘Wederopbouw Velsen’, eerder dit jaar te zien in de bibliotheek, werd samengesteld door het ABC Architectencentrum Haarlem en is door het museum aangevuld met beelden uit IJmuiden. Ook de door Dudok ontworpen en waarschijnlijk meest besproken straat in IJmuiden, de Lange Nieuwstraat, komt in deze tentoonstelling met veel beeld- en fotomateriaal ruimschoots aan de orde. Deze tentoonstelling is voor iedere Velsenaar een aanrader, maar zeker ook voor liefhebbers van stedenbouw. Op zondagmiddag 3 november wordt in het museum een lezing/discussie georganiseerd over de wederopbouw in Velsen en de ‘Schoonheid van de Lange Nieuw’. De tentoonstelling is nog te zien tot en met zondag 5 januari 2020.

De (verkoop)expositie ‘Zo Blauw’ van Hans van der Wiele omvat acht schilderijen waar de kleur blauw van afspat. De schilderijen tonen maritieme beelden zoals zee, schepen en kust. ,,Maar het zijn geen traditionele schilderijen van schepen of van de zee. Het zijn allemaal onderwerpen met een diepere achtergrond waar de kijker na enige bestudering langzamerhand achter komt, een soort

ontdekkingsreis. Ik bouw mijn onderwerpen op vanuit allerlei materialen zoals ansichtkaarten, foto’s en dergelijke. Zo creëer ik een nieuwe, gefantaseerde werkelijkheid, eigenlijk fotoshoppen in olieverf’ , vertelt Van der Wiele. Deze expositie is te zien tot en met zondag 1 maart 2020. Het Zee- en Havenmuseum is geopend op zaterdag, zondag en woensdagmiddag van 13:00 tot 17:00 uur. In de schoolvakanties is het museum ook alle middagen geopend, behalve maandagmiddag. Meer informatie is op de website www.zeehavenmuseum.nl te vinden. (tekst / foto: Joop Waijenberg)

Op de foto van links naar rechts: Floor Bal (wethouder), Gabriël Verheggen (directeur ABC Architectuurcentrum), Marcel Mulder (samensteller van het boek ‘Monumenten van IJmuiden’), Willemina Oostenrijk (algemeen bestuurslid en curator Zee- en Havenmuseum), Cor Oudendijk (bestuursvoorzitter Zee- en Havenmuseum) en Hans van der Wiele (restauratie-architect).