‘Toekomst amateurvoetbal ligt op zaterdag’

Het is een goede zaak dat IJVV Stormvogels het vizier volledig richt op de jeugdopleiding en voetballen op zaterdag. Dat zegt Cees Bruinink namens de hoofdsponsor en als oud-trainer van de voetbalclub uit IJmuiden. Naast zijn werk bij Cornelis Vrolijk’s Visserij Maatschappij is hij ook technisch directeur van zaterdagclub VV Katwijk.

,,De toekomst van het amateurvoetbal ligt op zaterdag”, aldus Bruinink, die bij veel clubs over de vloer komt en dus weet wat er speelt. ,,Je ziet het vooral aan de sterk teruglopende bezoekersaantallen. Bij gerenommeerde zondagclubs als ADO’20 stonden tien jaar geleden nog 4.000 mensen langs de kant. Tegenwoordig zijn dat er een paar honderd. Toen wij vier jaar geleden met Katwijk om het algemeen kampioenschap van Nederland speelden, kon je de supporters van onze tegenstander Achilles’94 nauwelijks ontdekken in de oranje massa.”

,,De beleving op zondag is door allerlei maatschappelijke invloeden een stuk minder geworden, waardoor de betere voetballers naar de zaterdag verkassen, de kantine-inkomsten teruglopen en veel verenigingen een vrije val dreigen te maken’, vervolgt hij. ‘Het is veel meer een familiedag geworden waarop je leuke dingen gaat doen. Ook kun je ’s ochtends de tv aanzetten voor voetbalprogramma’s en vanaf 12.30 uur rechtstreeks naar wedstrijden in de Eredivisie of naar buitenlands voetbal kijken.”

Bruinink ervaart ook dichtbij huis dat de zondag geen populaire dag is om te voetballen. ,,Mijn zoon Patrick speelt in het eerste zaterdagelftal van Stormvogels. Dat team bestaat al uit een aantal jonge jongens die na de wedstrijd blijven hangen en daarna met elkaar op stap gaan. Zondag gebruiken ze om te herstellen, zodat ze maandag weer fit zijn voor school of werk. Dat is echt veel belangrijker dan vroeger, toen de kantine op zondagavond pas om negen uur dicht ging. Die tijd is echt voorbij.”

Stormvogels is lang niet de enige club die de koers heeft verlegd. Roemruchte zondagverenigingen zoals Elinkwijk, Argon, Hilversum, Nijenrodes (nu Breukelen) en Lisse gingen de IJmuidense voetbalclub inmiddels voor. In veel gevallen speelt het tekort aan vrijwilligers hier ook een rol in. Clubs die blijven inzetten op zaterdag én zondag krijgen het steeds moeilijker om de organisatie rond te krijgen.

Het verder versterken van de jeugdopleiding legt de basis voor een gezonde toekomst, voorspelt Bruinink. ,,Inzetten op regionaal talent zorgt ervoor dat de eerste teams weer onderdeel van de vereniging worden. Mijn eigen ervaring maar ook het verleden van Stormvogels heeft bewezen dat als je gericht met een hechte groep spelers werkt dat er ook succes en sfeer komt. Mensen moeten zich weer kunnen herkennen in de spelers. Het moet bij wijze van spreken je buurman kunnen zijn die het winnende doelpunt maakt.”