Terecht verlies Stormvogels tegen geroutineerd Olympia Haarlem

IJmuiden – Vijf voetbalanalisten hadden afgelopen week al voorspeld dat Olympia Haarlem de gedoodverfde kampioen wordt van de derde klasse A zaterdagvoetbal West 1 en dat Stormvogels op de tweede plaats zal eindigen. Wat betreft Olympia Haarlem zullen ze zo goed als honderd procent gelijk krijgen, gezien het heel geroutineerde en goede spel dat door de ploeg van de jonge trainer Barry Tjeertjes op de mat tegen Stormvogels gelegd werd. Wat betreft Stormvogels: het vertoonde spel in de beker- en de eerste twee competitiewedstrijden was van dien aard, dat het team van trainer Patrick Krop een goede gooi kan maken naar een periodekampioenschap of zelfs naar een tweede plaats.

Door Dieter van Laar

Na een 1-2-ruststand wonnen de Haarlemmers met 1-3. En als je bedenkt, dat bij alle drie de tegendoelpunten een verdedigingsfout aan Stormvogels-kant aan vooraf ging, moet je achteraf diep teleurgesteld zijn. Maar dat mag niet: Olympia Haarlem had een heel goed team op de been gebracht tegen Stormvogels en op de overwinning valt niets af te dingen. In de tweede minuut gaf centrumspits Youssef Blel zijn visitekaartje af door een afstandsschot af te vuren. Met zijn vingertoppen kon doelman Bas Veen de bal over de lat tikken. In de elfde minuut het eerste kansje aan Stormvogels-kant: een afstandsschot van Brian Ezeoke belandde in de handen van de kleine doelman Vincent Hofman.

Olympia op voorsprong

In de veertiende minuut kwam de Haarlemse fusieclub op voorsprong: na een hoge voorzet vanaf rechts greep doelman Bas Veen finaal mis door de bal door zijn handen te laten glippen waardoor het voor spits Blel vanaf vier meter een makkie was de bal in het doel te koppen, 0-1. Halverwege de eerste helft zette Stormvogels een mooi aanval op via Bastiaan Scholten die vanaf links een verre voorzet gaf en ver voorbij de tweede paal stond Ezeoke klaar om met een harde schuiver doelman Hofman te verschalken die echter redde.

Opnieuw door een fout aan de IJmuidense kant kwam Olympia Haarlem in de 26ste minuut op een 0-2-voorsprong. Op het middenveld schoof Jansen, die overigens een heel goede wedstrijd als centrumverdediger speelde, de bal in de voeten van Edo Knol (o.a. ex-Telstar) die meteen een dieptepass richting Blel verzond die heel beheerst doelman Veen voor de tweede keer passeerde. Stormvogels ging meteen op zoek naar de aansluitingstreffer, maar de fysiek sterke Haarlemse (centrum)verdediging gaf geen krimp.

Aansluitingstreffer gaf hoop

Op slag van rust maakte Jansen zijn fout goed door met een schot, via de knie van Boelens, doelman Hofman het nakijken te geven; ruststand 1-2. Deze late aansluitingstreffer gaven de IJmuidenaren hoop voor een beter resultaat in de tweede helft, maar deze hoop geen in de vijfde minuut van de tweede helft finaal in rook op. En opnieuw ging een verdedigingsfout hier aan vooraf, want na een vrije schop kon Knol, geheel vrijstaand, de bal inkoppen; 1-3. Na dit doelpunt probeerde Stormvogels de bakens te verzetten, maar liep zich steeds stuk op de hechte Haarlemse verdediging. Ook de aanvallende impulsen van rechtsback Stijn van der Voort kregen nu niet het beoogde resultaat. Met een katachtige redding wist doelman Veen een kwartier voor tijd erger te voorkomen voor zijn team door een honderd procent kans van Blel uit zijn doel te ranselen. Aan Stormvogels-kant schoot Ezeoke vijf minuten rakelings naast.

Volgende week zaterdag opnieuw een thuiswedstrijd en wel tegen SC Castricum, dat slechts 1 punt tot op heden heeft behaald.

Op de foto:
Stijn van der Voort had tegen Olympia Haarlem geen succes met zijn aanvallende impulsen. (Archieffoto: Hans Willemse)