Tata Steel wil snelle actie om importheffingen VS te voorkomen

Tata Steel doet een beroep op de Nederlandse overheid en de Europese Commissie om de Verenigde Staten ertoe te bewegen geen importtarieven te heffen op staal uit Nederland. De tijd dringt, aangezien de voorgenomen heffingen over twee weken ingaan.

De Verenigde Staten hebben donderdag aangegeven bereid te zijn om uitzonderingen te maken voor producten die niet of onvoldoende in de VS kunnen worden gemaakt of niet van een dergelijke kwaliteit als de geïmporteerde producten.

,,Wij zullen samen met onze klanten bij de Amerikaanse overheid aandringen om een uitzondering te maken voor onze producten, aangezien wij geen staal dumpen, ons staal geen bedreiging vormt voor de nationale veiligheid van de VS en Amerikaanse bedrijven afhankelijk zijn van ons staal”, aldus Theo Henrar, directievoorzitter Tata Steel Nederland. ,,Met onze producten versterken wij juist de Amerikaanse economie.”

Tata Steel levert aan zijn klanten in de Verenigde Staten al meer dan een halve eeuw zeer geavanceerde staalsoorten die ze in de VS niet kunnen maken. Het staal uit IJmuiden is een begrip in de VS en wordt vanwege zijn kwaliteit ‘Dutch Steel’ genoemd.

Het staal van Tata Steel stelt Amerikaanse bedrijven in staat om winstgevende producten te maken van een hoge kwaliteit. Met zijn staal ondersteunt Tata Steel in de VS belangrijke florerende bedrijfstakken, die onder meer blikverpakkingen, batterijen, graaf-, hijs- en mijnbouwvoertuigen en auto’s produceren.

Tata Steel vindt het ook belangrijk dat de Europese Commissie maatregelen voorbereidt om de Europese staalindustrie te beschermen in het geval de maatregelen in de VS ertoe leiden dat er staal van elders in Europa wordt gedumpt.

Tata Steel levert al sinds de jaren ’60 staal aan klanten in Amerika, zoals Steel Warehouse, dat dit staal verwerkt voor onder meer Caterpillar. Andere klanten zijn batterijenfabrikant Duracell, blikfabrikanten Ball, Silgan, en Crown, bottelaar Ardagh en drie autofabrikanten. (foto: Rob van Esch)