Tall ships, vis en windenergie op Havenfestival IJmuiden

IJmuiden – Duurzaamheid en innovatie zijn dit jaar de belangrijkste thema’s van het Havenfestival IJmuiden. AYOP zorgt op 29 en 30 juni voor groene windenergie op de Trawlerkade. Maar ook vis is weer een belangrijk onderdeel van het jaarlijkse festival. Zo staat het visplein volledig in het teken van de campagne Noordzeevis uit IJmuiden.

Achter de schermen wordt door de vrijwilligers en professionals hard gewerkt aan een programma met Havenfestivalklassiekers en verrassende activiteiten voor een breed publiek. Afgelopen editie scoorden de vistafel, de rondvaarten en de culturele activiteiten erg goed. Die zijn dus zeker terug te verwachten. Op het culturele vlak krijgen lokale theater- en muziekmakerås alle ruimte om zichzelf te presenteren, onder meer op het Rabobank IJmond Podium dat met zeecontainers wordt opgebouwd. Op zaterdagavond zorgen de Havenfestival All Star Band, Yes-R en Lee Towers voor een gezellig feest op het Cornelis Vrolijk Hoofdpodium. Uiteraard is er ook weer Kunst op de Kade met medewerking van lokale kunstenaars in het pand van Klaas de Boer (2e Havenstraat).

INet als vorig jaar is IJmuiden Rauw aan Zee weer een belangrijke partner van het Havenfestival. In samenwerking met Citymarketing .IJmuiden wordt festivalbezoekers de mogelijkheid geboden om de veelzijdigheid van onze gemeente vanuit de lucht te bekijken. Halverwege de Trawlerkade komt een heus museumplein waar acht musea uit Velsen en omgeving zich aan het publiek presenteren. Op deze plek kunnen bezoekers ook terecht voor meer informatie over de toeristische mogelijkheden in Velsen.

Met de komst van het Statenjacht De Utrecht en de Morgenster legt Havenfestival IJmuiden nadrukkelijk de link met Sail 2020. Het Havenfestival vindt volgend jaar in augustus plaats en heet dan PreSail IJmond. Statenjacht De Utrecht is op 29 en 30 juni gratis te bezichtigen, terwijl de Morgenster op 29 juni om 11.00 en 14.00 uur van wal steekt voor een vaartocht op zee. Kijk voor meer informatie op www.havenfestivalijmuiden.nl.

Op het visplein geeft stichting Noordzeevis uit IJmuiden in samenwerking met Cornelis Vrolijk en Fish & Seafood Waasdorp uitleg over vis en de verduurzaming van de visserijketen. Uiteraard kunnen bezoekers hier ook terecht voor haring, paling, makreel en versgebakken vis. Ondertussen liggen aan de kade vele schepen die je kunt bezoeken en zijn er verschillende rondvaarten. Ook is er weer een bedrijven- en festivalmarkt. Deze worden net als vorig jaar op het weggedeelte van de Trawlerkade neergezet.

Havenfestival IJmuiden is volledig afhankelijk van sponsors. Zonder deze financiële steunpilaren zou het niet mogelijk zijn om een gratis toegankelijk festival van deze omvang te organiseren. De hoofdsponsors zijn Cornelis Vrolijk, IJmuiden Rauw aan Zee/Gemeente Velsen, Rabobank IJmond en Zeehaven IJmuiden. De overige sponsors staan vermeld op www.havenfestivalijmuiden.nl en zijn ook op het festivalterrein goed zichtbaar. (foto: aangeleverd)