Stralende kampioenen in vol Thalia Theater

De Vliegende Hollander, Rico Haarbosch, Simone Geel, Nina Kessler en Matthijs Büchli zijn de grote winnaars geworden van het Sportgala Velsen. Zij werden vrijdagavond in een vol Thalia Theater uitgeroepen tot de beste Velsense sporters van 2016.

De uitverkiezing van Matthijs Büchli tot Sportman van het Jaar kwam niet als een verrassing. De jury kon simpelweg niet om zijn zilveren medaille op de Olympische Spelen heen en was unaniem in haar oordeel. De beelden van de keirinfinale bezorgden vrijwel alle aanwezigen kippenvel. Vanwege zijn bijzondere prestatie was het Lam Gods, het beeldje dat bij de sportprijs hoort, speciaal voor Büchli uitgevoerd in zilver.

Ook de meisjes uit groep 5/6 van De Vliegende Hollander leverden vorig jaar een unieke prestatie door als eerste Velsense voetbalteam kampioen van Nederland te worden. Na goede prestaties in de gemeentelijke en provinciale voorronde werden zij in Zeist ongeslagen winnaar van de finaleronde. Hun uitverkiezing tot Sportploeg van het Jaar werd met luid gejuich ontvangen.

In de categorie Talent van het Jaar koos de jury voor Rico Haarbosch uit Velserbroek. Hij was in 2016 de beste indoorkarter van de wereld – ook bij de senioren. De Velserbroeker droomt van een carrière in de Formule 1, maar gaf toe dat daarvoor veel geld nodig is. Daarom is hij op zoek naar sponsors.

Atlete Simon Geel won in de categorie Masters omdat zij vorig jaar drie nationale titels op haar naam zette. De Velsen-Noordse was zowel binnen als buiten de snelste 50-plusser op de 400 meter. Buiten werd ze ook nog Nederlands kampioen op de 200 meter.

Voorafgaand aan de parade der kampioenen werd langeafstandzwemster Monique Wildschut gehuldigd als sportcoryfee. Zij werd onlangs toegevoegd aan de International Swimming Hall of Fame. (Friso Huizinga)