Statushouders in IJmuiden, Santpoort en Velserbroek

Op vier plaatsen in Velsen komt tijdelijke opvang van statushouders. Dat heeft het college van B en W dinsdag bekendgemaakt. 

Velison Wonen heeft de betreffende panden in Velsen gekocht en gaat investeren in tijdelijke woningen voor mensen met een verblijfsvergunning. Zodra de statushouders met hulp van Vluchtelingenwerk Velsen zijn ingeburgerd en een baan hebben kunnen zij op zoek naar een definitieve woning.

De vier locaties waar de statushouders op korte termijn zullen worden opgevangen zijn het voormalige kinderdagverblijf aan de Dobbiuslaan in Santpoort-Noord (voor 24 bewoners), een voormalig beschermd wonen project aan de Toricellistraat in IJmuiden (18 bewoners), twee voormalige schoolgebouwen aan de Platbodem in Velserbroek (30 bewoners) en tenslotte een voormalig kinderdagverblijf aan de Venusstraat in Zee & Duinwijk (15 bewoners).

Het voormalige RIBW project aan de Toricellistraat kan al in december als opvang dienen. Voor de andere drie locaties moet de bestemming worden gewijzigd in ‘wonen’ en zijn aanpassingen nodig om er goed te kunnen wonen.  Hier verwacht men omstreeks mei 2017 de eerste bewoners te kunnen verwelkomen. Uiteraard moeten eerst alle plannen door de inspraakprocedure heen. Bij alle vier de projecten zullen omwonenden worden uitgenodigd voor een informatiebijeenkomst.

De gemeente Velsen heeft een lichte achterstand in het huisvesten van statushouders, waardoor een mogelijke strafkorting dreigt. Maar als bovenstaande plannen doorgaan is medio 2017 de achterstand weer ingehaald. (Karin Dekkers)