Staatssecretaris: Irakese moeder mag in Nederland blijven

Staatssecretaris Dijkhoff heeft de Irakese moeder Intedhar Jabir Ati laten weten dat zij op basis van een eerder gedane uitspraak van het Europese Hof van Justitie in Nederland mag blijven.

Dat betekent dat buitenlandse moeders van Nederlandse kinderen voortaan niet zomaar mogen worden uitgezet. Het Europese Hof heeft geoordeeld dat dit een ongewenst negatief effect heeft op hun kinderen en gezinsleven.

Donderdag 13 juli overhandigden leerlingen van de basisschool De Origon en de Irakese gemeenschap een groot aantal steunbetuigingen aan burgemeester Dales, die staatssecretaris Dijkhoff had verzocht om een pardonvergunning.

Met de burgemeester wilden zij voorkomen dat het gezin uit elkaar zou vallen. Dit omdat het gezin van mevrouw Intedhar Jabir Ati, voor de verhuizing naar Zwolle, in IJmuiden woonachtig was en één van haar kinderen op De Origon zat.

Behalve het verzoek van burgemeester Dales heeft ook de gemeente Zwolle de staatssecretaris gevraagd het gezin verenigd te laten. (foto: bassischool de Origon)