Sportkampioenen gehuldigd

Voor de dertigste keer werd vrijdagavond 8 maart Sportgala Velsen georganiseerd. Inmiddels alweer voor de zesde keer in theater Thalia werden de sportkampioenen gehuldigd en werden beeldjes van kunstenares Ada Leenheer uitgereikt aan de Velsense sporters die bijzondere prestaties hebben geleverd.

Het was voor Bram Diepstraten, zelf in het verleden actief als basketbalcoach, het eerste sportgala in zijn functie als wethouder sport. Ook zijn voorgangster Annette Baerveld was vrijdag in de zaal aanwezig. Beurtelings werden door Diepstraten en burgemeester Frank Dales de juryrapporten voorgelezen en de sporters gehuldigd. Voorafgaand daaraan werd het talrijk aanwezige publiek getrakteerd op een demonstratie van de uit Utrecht afkomstige Sietse van Berkel, hij is zowel Nederlands kampioen als wereldkampioen BMX Freestyle flatland in de categorie creativiteit. Hij haalt de meest wonderlijke acrobatische capriolen uit op een kleine BMX-fiets. Vervolgens was het de beurt aan puntdichter Jan J. Pieterse, ook wel de koning van de oneliners genoemd, om de zaal te vermaken. Hij las telkens enkele korte gedichten uit één van zijn boekjes voor en wierp het boekje vervolgens de zaak in.

Een onverwacht extra onderdeel van het programma vormde het afscheid van Simon Weers en Frank Snoeks, die allebei een groot aantal jaren aan Sportgala Velsen hebben meegewerkt. Ze werden bedankt voor hun inzet en kregen een speciaal voor deze gelegenheid vervaardig beeldje mee. Daarna was het tijd voor de sportkampioenen. Baanwielrenner Matthijs Büchli werd uitgeroepen tot sporticoon van de gemeente Velsen. Hij kon zelf door vakantie niet aanwezig zijn, zijn vader, moeder en zus namen uit zijn naam het beeldje in ontvangst. Burgemeester Dales vergeleek de positie van Büchli met die van Johan Cruijff en Jaap Eden. Scott van Polen (rolstoelrugby) won dit jaar de prijs in de categorie gehandicapte sporters. Zijn strijdlust om, nadat hij op 15-jarige leeftijd voor een groot deel verlamd raakte, door te vechten en iets moois van zijn leven te maken, maakte grote indruk op het publiek. In een korte film werd getoond hoe een trainingsdag er voor hem uitziet.

De sportploeg van het jaar werd het open water zwemteam van VZV en Tessa Dijksman (wielrennen) werd sportvrouw van het jaar. Ook zij had het niet gemakkelijk, nadat ze vorig jaar door een auto werd geschept. Ze wist zich echter goed te herstellen en uitstekende prestaties neer te zetten. Jason Lijnzaat (skateboarden) is het sporttalent van het jaar geworden en zwemmer Lars Bottelier viel zelfs twee keer in de prijzen. Als lid van VZV stond hij al op het podium in de categorie ‘beste sportploeg’ en vervolgens werd hij individueel ook nog eens sportman van het jaar. Als laatste mocht Judith Porsch (handboogschieten) het podium betreden, zij won de prijs in de categorie ‘sport masters’. (Bos Media Services)