SHIP vrijdag open voor publiek

Gedeputeerde Elisabeth Post van de provincie Noord-Holland opent donderdagmiddag het Sluis- en HavenInformatie Punt in IJmuiden. Hier kan het Noordzeekanaalgebied in al haar facetten worden beleefd. SHIP is vanaf vrijdag open voor publiek.

Pal naast de nieuwe zeesluis staat SHIP, een vier verdiepingen tellend gebouw met vaste en wisselende tentoonstellingen waarin de nieuwe zeesluis en de bedrijvigheid in het Noordzeekanaalgebied centraal staan. Naast informatie over het sluizencomplex schenkt SHIP ook aandacht aan de ontwikkeling van het Noordzeekanaalgebied en aan de technologische mogelijkheden in het gebied, voornamelijk voor jongeren.

Zo kan er in de tentoonstellingsruimte door een maquette van de zeesluis gewandeld worden en is er een techniekruimte waar dagelijks vele jongeren lessen volgen. SHIP omvat naast een innovatieve tentoonstellingsruimte verder een ontvangst- en vergaderruimte en een restaurant met een fantastisch uitzicht over de nieuwe zeesluis en de omgeving.

Provincie Noord-Holland heeft het informatiepunt op het sluizencomplex gerealiseerd in samenwerking met de gemeenten Amsterdam, Zaanstad, Velsen, Beverwijk, Haarlemmerliede & Spaarnwoude, Havenbedrijf Amsterdam, Zeehaven IJmuiden, Tata Steel en Rijkswaterstaat. Tevens hebben diverse sponsoren uit het bedrijfsleven de realisatie van SHIP financieel mogelijk gemaakt. SHIP wordt geëxploiteerd door ShipAhoy, een project van Telstar.

Het adres van SHIP is Noordersluisweg 1 in IJmuiden. Zie ook www.ship-info.nl. (foto: Erik Baalbergen)