Roeivereniging Tata Steel viert zilveren jubileum

Op 9 augustus viert Roeivereniging van Tata Steel haar 25-jarig jubileum. Het sloeproeien bij Tata Steel begon in 1989, nadat een groep medewerkers van de Timmermanswerkplaats een eigen sloep had gebouwd.

De Roeivereniging Tata Steel is gevestigd in een loods op het terrein van het staalbedrijf in IJmuiden. Tijdens de jaarlijkse ledenvergadering bepalen de roeiers aan welke sloepenraces wordt deelgenomen. Een daarvan is de sloepenrace Harlingen-Terschelling. Deze race wordt niet voor niets de Elfstedentocht van het sloeproeien genoemd. Het is een ware uitputtingsslag, waarbij het zomaar kan gebeuren dat je de sloep van een zandbank moet lostrekken. De roeiers trainen twee keer per week, op maandagavond en woensdagmiddag, zo rekening houdend met de ploegendiensten. Het vertrek- en eindpunt is de Staalhaven van Tata Steel, die in open verbinding staat met het Noordzeekanaal.

De Roeivereniging Tata Steel beschikt over twee sloepen, de Epoxydus en de Adamanteus. De Expoxydus is een zogenaamde whalersloep en is vernoemd naar de eerste sloep, gemaakt door de medewerkers van de Timmermanswerkplaats. De eerste versie van deze sloep dankte zijn naam aan het feit dat hij grotendeels uit epoxyhars was vervaardigd. De oorspronkelijke sloep ging in 1992 verloren bij een crash tijdens transport over de Afsluitdijk. De Adamanteus is een 118 jaar oude spiegelsloep B4 van de Koninklijke marine, die door medewerkers van het staalbedrijf is opgeknapt. Hij is de oudste varende B4 sloep van Nederland.

Veel medewerkers van het staalbedrijf in IJmuiden sporten samen met collega’s. Naast een eigen roeivereniging heeft Tata Steel ook een hardloopclub, wielerclub en een groep golfers. Daarnaast organiseert het bedrijf jaarlijks een volleybaltoernooi op het strand van Wijk aan Zee. Medewerkers maken ook gebruik van de faciliteiten van het nabijgelegen Vitaliteitscentrum, waar ze onder deskundige begeleiding aan fitness kunnen doen. (foto: Tata Steel)