Robin van der Kolk: vijf titels in drie weken

Vorige week is het wereldkampioenschap BMX van start gegaan in Rotterdam. De organisatie maakte bekend dat er een recordaantal geselecteerde rijders aanwezig zijn: 2842 deelnemers uit 42 landen. Robin van der Kolk uit Velsen, licentiehouder bij de Boscrossers uit Heiloo en lid van het Crupi Europe Team, behoorde ook tot de geselecteerde rijders.

Woensdag mocht Robin in zijn klasse Mannen 17 tot en met 24 jaar (135 deelnemers) het spits afbijten op de 20 inch-fiets. In de manches werd hij eerste, tweede en weer eerste. In de afvalraces reed hij allebei naar een eerste plaats, maar in de kwartfinale kwam hij als tweede over de finish.

In de halve finale wilde hij koste wat kost als eerste over de finish komen want dan had hij de eerste keuze op welke plaats hij mocht staan bij de start van de finale. In de halve finale nam Van der KOLK overtuigend de leiding om die niet meer af te staan.

In de finale koos hij voor startplaats twee. Tot de eerste bocht lag hij nek-aan-nek met een Franse tegenstander, maar vervolgens nam Van der Kolk afstand en wist als eerste deelnemer de wereldtitel voor de derde keer op rij op zijn naam te schrijven!

Afgelopen vrijdag mocht de Velsenaar hij opdraven in de Cruiserklasse 17 t/m 24 jaar om zijn wereldtitel van vorig jaar te verdedigen. Hij ging de strijd aan met 76 concurrenten. Van der Kolk wist zowel de drie manches, achtste, kwart en halve finale te winnen. Ook in deze finale mocht hij dus een gunstige startplaats kiezen, waarna hij vanaf de start de koppositie pakte en wereldtitel prolongeerde.

Drie weken geleden werd Robin ook al Nederlands kampioen in de Cruiserklasse 17 t/m 29 jaar in Haaksbergen. Twee weken geleden lukte het de Velsense fietscrosser in het Deense Roskilde ook om dubbel Europees kampioen te worden. Dus in drie weken tijd heeft Robin vijf titels gewonnen!

Nu dit seizoen de grote wedstrijden voorbij zijn zal Robin zich helemaal gaan richten op zijn overstap naar de Elite. Of dit mogelijk zal zijn is afhankelijk van de sponsoren, want dan moet je elke dag kunnen trainen op de baan zowel als in de sportschool.