Door Arita Immerzeel
Driehuis – Wie gedenkpark Begraafplaats & Crematorium Westerveld oploopt, wordt verrast door een ander aanzien dan voorheen. De monumentale eik van naar schatting 150 levensjaren is ontdaan van zijn immens grote takken. Sinds Allerzielen 2012 werd de grote eik lokaal de ‘herdenkboom’ genoemd. Bezoekers hingen met Allerzielen op 2 november foto’s van overleden dierbaren of sterren met hun namen in de takken.

Johan de Graaf, teamleider van Begraafplaats & Crematorium Westerveld wist al langer dat de beeldbepalende boom ziek was. ,,Al vele jaren wisten we dat de boom niet meer gezond was en kreeg hij daarom voortdurend extra aandacht. De boom stond onder extra toezicht en werd jaarlijks gekeurd om zijn conditie te monitoren. De laatste jaren zagen wij de boom echter verder achteruitgaan.”
Twee jaar geleden heeft er nog een soort laatste reddingsoperatie plaatsgevonden. ,,Specialisten in boomverzorging hebben de boom gesnoeid. Het mocht echter niet baten, de boom bleek niet te behouden. Doordat er nog maar vijf procent in leven was, zou de boom een gevaar voor de veiligheid op kunnen gaan leveren.”
Johan moet er niet aan denken wat er had kunnen gebeuren. ,,Takken, zelf al zo groot als bomen, hadden af kunnen breken of de boom had zelfs in zijn geheel bij storm om kunnen waaien.”

Voor de veiligheid is het dus noodzakelijk om de boom te rooien. ,,Eeuwig zonde,” aldus een betrokken Johan. ,,We denken momenteel na over een bestemming van het hout. We zouden er bijvoorbeeld meubilair voor één van onze buitenaula’s in ons gedenkpark van kunnen maken. Een en ander zal afhangen van de kwaliteit van het hout.”
De boom zelf, ontdaan van de meeste van zijn takken, lijkt zijn laatste zijtakken ten hemel te heffen. De restanten van deze reus, die waarschijnlijk stamt van vóór de oprichting van Westerveld en al voor 1888 in het duingebied stond, zullen naar verwachting einde van deze maand of begin december geveld worden. Een nieuwe eik van een jaar of dertig, veertig zal de vrijgekomen plek in gaan nemen.
Foto boven:
De boom in 2012 tijdens Allerzielen. Foto: aangeleverd