Reddingsteam Velsen redt zeehonden

INa drukke dagen tijdens de kerst/oud en nieuw -periode, hebben de vrijwilligers van Reddingsteam Zeedieren (RTZ) Velsen het de afgelopen week wederom druk gehad. Door de stormachtige dagen zijn er zeehonden op diverse plekken aangespoeld.

Een dag na nieuwjaar lag er een zeehond hoog in de duinen bij de Noordpier. Deze is opgehaald, men heeft eerste hulp verleend en het diertje doorgebracht naar de opvang in Stellendam voor verder herstel.

Tijdens de storm met zéér hoog water op 8 januari kreeg men een melding dat er in de duinen achter de Kennemer Boulevard een zeehond lag. Deze zeehond was erg vermoeid en had longworm. Ook dit diertje heeft men verzorgd en de volgende dag naar Stellendam gebracht.

Op 11 januari kreeg men  een melding van een jonge grijze zeehond van 2 à 3 weken oud op de kop van de Zuidpier. Daar de golven over de kop van de pier sloegen, hebben de IJmuider Reddings Brigade en de Dieren Ambulance Velsen het reddingsteam geholpen, en konden ze de jonge grijze zeehond redden,deze is direct door ons doorgebracht  naar Stellendam.

De meldkamer van de Brandweer Kennemerland meldde een zeehond die al enige tijd op het strand lag tussen de rotsblokken bij de Noordpier, deze had een bloedneus en beschadigde poten. Na behandeling van de wonden en voeding en een nachtje in de opvang in IJmuiden, werd deze de volgende dag uitgezet op het kleine strand van IJmuiden, in overleg met de opvang.

Op 13 januari zag de reddingsbrigade tijdens een oefening een bruinvis drijven, deze hebben zij versleept naar de haven van Seaport Marina, alwaar RTZ de dode bruinvis mee nam. De bruinvis is naar de faculteit voor geneeskunde in Utrecht gebracht om de doodsoorzaak te onderzoeken.

RTZ-Velsen bedankt de melders en de vrijwilligers van dierenambulance en reddingsbrigade voor de samenwerking. (Foto: aangeleverd)