Publieksdagen Forteiland weer van start

De publieksdagen op het Forteiland gaan weer van start. De eerste staat gepland op zondag 5 maart.

Toegangskaarten voor overtocht en rondleiding kosten 12,50 euro per persoon en kunnen besteld worden via www.ijmuidenserondvaart.nl of 0255-511676. Kaarten zijn ook te koop aan boord van de Koningin Emma.

Fort IJmuiden is gebouwd tussen 1881 en 1888. Met drie verdiepingen, 72 lokalen en een grotendeels ondergronds gangenstelsel van 585 meter is het fort het grootste van de zogeheten Stelling van Amsterdam. Aan de zeezijde had het fort een pantsergalerij met vijf zware kanonnen en in een pantserkoepel aan de landzijde stonden twee lichtere kanonnen opgesteld.

Tijdens de Duitse bezetting in de Tweede Wereldoorlog werd het Forteiland een belangrijk steunpunt in de Atlantikwall binnen de Festung IJmuiden. Sinds 1996 valt het fort onder het UNESCO Werelderfgoed. Op het eiland bevinden zich diverse bunkers, waarvan een deel bezocht kan worden. Op de begane grond in het fort is een museum gevestigd met gebruikte wapens, projectielen en kleding.

De overtocht naar het Forteiland duurt ongeveer 5 minuten en wordt verzorgd met de Koningin Emma, een zeewaardig passagiersschip met een vaste ligplaats aan de Kop van de Haven in IJmuiden. De vertrektijden zijn 10.45, 12.45 en 15.10 uur. Retourvaart naar keuze om 13.00, 15.15 of 17.15 uur.

Na de overtocht wordt u aan de steiger op het eiland ontvangen door deskundige gidsen van de Vereniging Forteiland IJmuiden. De rondleiding door een gids is bij de prijs inbegrepen. Men kan in de verwarmde Koepelzaal van het fort of op het aangrenzende buitenterras genieten van een hapje en een drankje. Er kan helaas niet worden gepind.

Mindervaliden moeten er rekening mee houden dat het fort niet overal makkelijk begaanbaar is.