Publieksdag op Forteiland IJmuiden

IJmuiden – Op zondag 6 oktober wordt een publieksdag gehouden op Forteiland IJmuiden. Bezoekers zijn dan in de gelegenheid om het pantserfort te bezoeken, dat zich diep in de duinen van het eiland bevindt. Een fort met een gangenstelsel van 585 meter lang en met 72 kamers en lokalen.

Het fort is voor de Nederlandse defensie van 1888 tot 1927 en van 1938 tot 16 mei 1940 in gebruik geweest. Gedurende de tweede wereldoorlog was het door de Duitsers bezet en werd het als Festung IJmuiden een zeer sterk onderdeel van de Atlantikwall. Een tiental bunkers uit die tijd is nog bewaard gebleven. Met begeleiding van deskundige gidsen kunnen de bezoekers een interessante, leerzame wandeling maken in en buiten het fort. In het westelijk deel van het eiland is van april tot september een kolonie van de Kleine Mantelmeeuw gevestigd. Die zijn met hun jongen nu teruggevlogen naar hun gebieden in het warme Noord-Afrika. Ze laten een bloeiend geel veld achter. Het hele gebied van het Forteiland is nu dus bereikbaar voor op eigen houtje loslopende onderzoekers.

De overtocht naar het Forteiland wordt verzorgd door het motorschip Koningin Emma vanaf het Sluisplein 80 (Kop van de haven). De vertrektijden zijn 10.45, 12.45 en 15.10 uur. De retourvaart is naar keuze om 13.00, 15.15 of 17.25 uur. De rondleiding door de gidsen is in de prijs inbegrepen. Men kan in de koepelzaal of op het buitenterras genieten van een hapje en een drankje. Er kan helaas niet gepind worden. Er wordt op gewezen dat niet alle ruimten in het fort of de bunkers voor rolstoelen, buggy’s en rollators toegankelijk zijn. Toegangskaarten voor overtocht en rondleiding kosten 12,50 euro per persoon. Kaarten kunnen vooraf telefonisch (0255 511676) of via internet (www.ijmuidenserondvaart.nl) worden besteld. Ook aan boord van de Koningin Emma kunnen kaarten worden gekocht.