Publieksdag Forteiland feestje

IJmuiden – Zondag was het de eerste zondag van de maand en voor de derde keer achtereen werd er weer ‘als vanouds’ een publieksdag gehouden. Gevierd! is een beter passend woord voor de zonovergoten dag en het eilandgevoel, wat nu eenmaal bij Forteiland hoort. Motorschip Emma zette in een aantal vaarten in totaal 195 mensen vanaf de Kop van de Haven over. Op het dek, in de zon werd er al volop genoten van de Velsense parel in de Noordzee. Op het vier hectare grote eiland zelf wachtten zo’n twintig vrijwilligers van Vereniging Forteiland IJmuiden de bezoekers op. Er werd in de koepelzaal voor wie dat wilde een kopje koffie of glas limonade geschonken. Op diverse plekken in het 100 meter lange fort stonden gidsen paraat om uitleg te geven of vragen te beantwoorden.

Zo vroeg een echtpaar uit Amsterdam of er spoken waren op Forteiland? En een jongen van acht jaar, of de kanonnen weleens alle vijf tegelijk werden afgevuurd? Een man, die het toilet zocht, verdwaalde bij het terugvinden van zijn metgezel. Logisch in een ondergronds gangenstelsel van drie verdiepingen hoog. Het kwam allemaal weer goed. De gidsen, die vóór corona groepen meenamen voor een rondleiding, moesten zich nu beperken tot een suppoostfunctie. Al werd hier en daar al een klein groepje op gepaste onderlinge afstand meegenomen om rond te leiden. De EHBO meldde één situatie van iemand met hoogtevrees, maar verder geen incidenten. Een zorgeloze, zonnige dag om van te genieten, dat was het!

Meer informatie: www.forteilandijmuiden.com

Er zijn in 2021 nog twee publieksdagen gepland, te weten zondag 3 oktober en zondag 7 november. Tickets zijn via www.ijmuidenserondvaart.nl te boeken. (Foto: Arita Immerzeel)