Primeur voor bezoekers OV IJmond Haringparty

Op woensdag 17 juni deed zich de unieke situatie voor dat de aankomst van de Hollandse Nieuwe samen viel met de OV IJmond Haringparty in IJmuiden. Oorspronkelijk zou de Hollandse Nieuwe op 9 juni aan land worden gebracht, maar de haring was toen nog niet vet genoeg. Dat had te maken met het koude zeewater en het geringe aantal zonuren in de leefomgeving van de haring.

De veiling van het tweede vaatje bij Restaurant IJmond ging vanwege de verlate binnenkomst van de haring niet door, maar daar stond tegenover dat de bijna 1.000 bezoekers van de OV IJmond Haringparty een primeur hadden: verse Hollands Nieuwe, vrijwel rechtstreeks van de boot. De haringsnijders werkten zich achter de schermen in zweet om aan de grote vraag te kunnen voldoen. De kenners waren positief over de smaak en spraken van ‘een uitstekende haring met een fris mild bouquet met zoete en zilte elementen’.

De Haringparty in de vishal geldt als één van de belangrijkste netwerkmomenten van het jaar. Onder het genot van een hapje en drankje ontmoeten ondernemers en bestuurders elkaar in een zeer informele setting: de schuin aflopende vloer waar normaal de verse vis wordt verhandeld. Onder de bezoekers ook havenarbeiders en aannemers met het stuc nog op de wang. Juist dát maakt de OV IJmond Haringparty zo uniek.

Belangrijkste gespreksonderwerpen waren het vertrek van de Velsense burgemeester Franc Weerwind en het evenement PreSail IJmond, dat op 15, 16 en 18 augustus plaatsvindt in de havens van IJmuiden en Beverwijk (alleen 18 augustus). Weerwind wordt vrijwel zeker burgemeester van Almere, een gemeente met bijna drie keer zo veel inwoners als Velsen. Iedereen gunt hem de promotie, maar veel bezoekers van de Haringparty lieten ook weten het erg jammer te vinden dat hij vertrekt. Haringliefhebber Weerwind wordt algemeen gezien als een uitstekende burgemeester en pleitbezorger van een nóg intensievere samenwerking binnen de IJmond. (foto: Reinder Weidijk)