Opruimdag succesvol verlopen

Velsen-Noord – Het was afgelopen woensdag een drukke bedoening in Velsen-Noord. Overal waar je keek, liepen wel mensen of kinderen met grote vuilniszakken en grijpers rond. Het Pieter Vermeulen Museum organiseerde samen met de gemeente Velsen en andere organisaties, zoals het sociaal wijkteam, het buurthuis en de woningcorporaties een opruimdag onder de noemer ‘Velsen-Noord Geen Bende’.

Zeker tweehonderd inwoners staken de handen uit de mouwen  en leerden van alles over de gevaren van zwerfvuil, dumping en klein zwerfvuil. Het Pieter Vermeulen Museum had zes expositiepunten, verspreid door het dorp, ingericht. Hierdoor was in alle wijken aandacht voor steeds een ander probleem met aandacht voor overlast in de buurt, gevaar voor mens en dier en wat inwoners er zelf aan kunnen doen. Zo leerden de deelnemers bijvoorbeeld dat sigarettenpeuken ontzettend veel invloed hebben op de waterkwaliteit; één peuk vervuilt wel acht liter water! Ook werd duidelijk waarom etensresten beter in de GFT-bak kunnen worden gegooid, in plaats van ze te voeren aan dieren. gft bak kunt gooien dan het te voeren aan dieren.

De zes dieren, die centraal stonden bij de expositiepunten, waren allemaal in opgezette vorm te bewonderen op het Stratingplantsoen. Daar kreeg iedereen die een volle vuilniszak inleverde een ijsje en kinderen, die bij de expositiepunten verschillende spelletjes hadden gespeeld, ontvingen een heuse ‘Velsen Geen Bende’ plaktatoeage. (foto: aangeleverd)