Ontroerend mooie Footloose van Unidos

De musical Footloose, vrijdag en zaterdag gebracht door de Velsense Musicalvereniging Unidos, maakte veel meer los dan alleen de voetjes van de vloer. Deze uitvoering had veel meer lagen dan je zou verwachten van een ‘dansmusical’ en wist met het verhaal duidelijk te raken en zelfs te ontroeren. Dankzij de sterke bezetting en goed spel kan Unidos weer een succes toevoegen aan de serie hoge kwaliteit voorstellingen.

De duidelijk Amerikaanse musical Footloose is van Tom Snow, kundig vertaald door Allard Blom. De diverse verhaallijnen waren goed te volgen en vormden samen een ontroerend geheel. 

Rick van Zijtveld speelde prachtige de dansgrage Ren McCormack die met zijn gescheiden moeder van Chicago naar het plattelandsdorp Bomont verhuist. Hij wordt al gauw als rebel gezien vanwege zijn andere kijk op zaken. In Bomont is jaren geleden een fataal auto-ongeluk gebeurd, waardoor vier tieners overleden. Een van hen was Bobby, de zoon van dominee Shaw Moore (vakkundig gespeeld door allrounder Baris Kirik). Deze dominee heeft veel invloed in Bomont en weet er daarom wetten door te duwen die feestjes, drank en dansen verbieden. Ook bij de jongeren wordt Ren niet gauw geaccepteerd, behalve door Willard (een glansrol van Wouter Wensink). Deze domme kracht heeft een groot hart en zou je daarom zo adopteren. Ook een hoofdrol was er weggelegd voor Shanna Krijnen, die Ariel Moore, de dochter van de dominee speelde. Wat een mooi mens om naar te kijken en naar te luisteren. Ariel wordt door haar vader behoorlijk kort gehouden maar gaat daar tegenin. Als ze merkt dat Ren eigenlijk voor dezelfde zaken vecht als zij, worden ze vrienden en nog wel een beetje meer.

In het verhaal zie je bekende thema’s terug: de liefde en angst van ouders voor opgroeiende pubers die je toch eens moet loslaten, de drang van jongeren om zich vrij te vechten en de macht van een dominee en gemeenteraad.  Minder vaak zie je in een musical hoe mensen omgaan met de pijn na het verlies van een kind. En dat maakt deze musical juist zo mooi. Oud en jong werden overtuigend tegenover elkaar gezet in hun eigen strijd. 

Ren probeert de gemeenteraad met de bijbel in de hand te overtuigen dat er gedanst mag worden. De motie wordt verworpen, maar er komt toch een feest, al is het illegaal. Dan weet Vi Moore (Marloes Verwoort) haar man toch te overtuigen dat dansen toch goed is. Uiteindelijk dansen zelfs deze twee de sterren van de hemel. En weet zelfs Willard zijn angst te overwinnen om te dansen en zijn meisje voor zich te winnen.

Footloose heeft talloze leuke en mooie songs, prachtige duetten en samenzang waarvan je denkt dat de zangers geboren zijn om met elkaar te zingen, grappige vondsten (op rolschaatsen) en een enorme diepgang. Ook de choreografie en aankleding waren allemaal dik in orde.

Tenslotte een compliment voor de combinatie zang en orkest, die prachtig op elkaar was afgestemd! Ik heb genoten! (Karin Dekkers/ foto: Dennis Gouda)