Ondernemersborrel op historische zeesleepboot

Ruim honderd leden van de OV IJmond waren tijdens het Havenfestival IJmuiden aanwezig bij de Zomerborrel aan boord van de Holland. De historische zeesleepboot kon mede dankzij een bijdrage van de ondernemersvereniging als extra attractie worden toegevoegd aan het nautische programma van het drukbezochte festival. De Zomerborrel kwam dit jaar in plaats van de jaarlijkse barbecue van HOV IJmond/OHBU.

Door Friso Huizinga

De gasten van de Zomerborrel werden aan boord welkom geheten door OV IJmond-voorzitter Ton van der Scheer en Tom Schoonhoff, manager van de Stichting Zeesleepboot Holland. Hij vertelde over de roemruchte historie van het 60 jaar oude schip. De Holland is in meerdere opzichten uniek. Als de veerboot naar Terschelling vol was, wilde de eigenaar, rederij Doeksen, de Holland kunnen inzetten voor de passagiersdienst. Vandaar dat zij bij de bouw van het schip ook de sfeervolle salons hebben laten aanleggen. In die tijd voer de Holland als passagiersdienst met meer dan 800 passagiers aan boord. De stichting zorgt ervoor dat de Holland behouden blijft als nautisch erfgoed.

Het culinaire gedeelte van de Zomerborrel werd verzorgd door Bart van Berkel (foto), winnaar van MasterChef Holland 2014, en de keukenbrigade van restaurant Ratatouile in Haarlem. Zij schotelden de aanwezigen een walking dinner voor met diverse lekkernijen, waaronder oesterblad, groente met een uitgesproken zilte smaak. Van Berkel was tot voor kort mede-eigenaar van Printec. Dat bedrijf verkocht hij, mede vanwege het succes van MasterChef, onlangs aan de Witteveen Groep van OV IJmond-secretaris Vincent Klopper. Printec is gespecialiseerd in ICT- en documentoplossingen voor kantoren, overheid en grafische (productie-)bedrijven.

Tijdens de Zomerborrel was het Havenfestival IJmuiden in volle gang. Zowel aan stuurboord- en bakboordzijde vonden verschillende nautische en culturele activiteiten plaats, met de waterspuwende drijvende kraan ‘Nijlpaard’ als onbetwist hoogtepunt. (foto: Ko van Leeuwen)