Olav Molenaar Nederlands Kampioen M4x

Afgelopen weekend vond de Koninklijke Holland Beker plaats op de Bosbaan in Amsterdam. Olav Molenaar uit Santpoort kwam hier met zijn ploeg uit voor zijn huidige roeivereniging A.A.S.R. Skøll. Deze ploeg won zowel de reguliere race op zaterdag als het Nederlandse Kampioenschap op zondag.

De Koninklijke Holland Beker is een wedstrijd waar veel internationale ploegen komen. In de finale versloegen zij dan ook naast twee Nederlandse ploegen, Indonesia, Thailand en INSA Lyon (Frankrijk).

Binnen het Nederlandse roeien wordt Olav Molenaar al langere tijd als aankomend talent gezien. Tot 2018 zat hij in de junioren selectie bij de roeibond, werd diverse keren Nederlands Kampioen en kwam regelmatig uit voor Nederland bij Europese- en Wereldkampioenschappen voor junioren.  Vanaf januari moet hij zich bewijzen in het senioren veld.

Dit jaar heeft Olav de overstap gemaakt naar A.A.S.R. Skøll. Na het behalen van een Nederlandse titel in het SB-veld (onder 23 jaar) afgelopen april en diverse andere overwinningen is hij ingestapt in de ‘dubbel vier-zonder stuur’. Deze ploeg is samengesteld uit de beste roeiers van de vereniging met als doel om te starten op the Royal Regatta of Henley.

Tijdens de diverse races van Job Huigsloot, Guillaume Krommenhoek, Olav Molenaar en Lennart van Lierop, bleek al snel dat dit een goede combinatie is. Tijdens de ARB op 16 en 17 juni eindigde ze al als tweede, slechts 3 seconden achter de nationale selectie.

Vanaf 4 juli nemen zij deel aan de ‘Royal Regatta of Henley’. Deze traditionele Engelse roeiregatta vindt plaats op de Theems in Engeland. De regatta is een afvalrace, welke van woensdag tot en met zondag plaats vindt. Er nemen veel internationale ploegen aan deel welke vooraf al geselecteerd zijn.

Het streven van de vier van Skøll is om in de race te blijven tot en met de finale op zondag om te kunnen strijden voor de winst.

Zijn school, het Mendelcollege in Haarlem, heeft afgelopen jaren zijn sportactiviteiten altijd gesteund en de ruimte gegeven waar dit mogelijk was. Helaas moet hij door de deelname aan de Royal Regatta zijn diploma-uitreiking missen. De hoop is natuurlijk dat dit niet voor niets is. (foto: Ellen de Monchy)