Noordzeekanaalgebied omarmt Industriecultuur

Industriecultuur is een steeds bekender begrip in Nederland, zoals dat in het Duitse Ruhrgebied al langer het geval is. In het Noordzeekanaalgebied, het oudste aaneengesloten industriegebied van Europa, is het verhaal van de industrie steeds bekender. Meer dan 10.000 bezoekers uit de regio,  maar ook uit andere delen van het land, waren te gast bij de ruim 80 activiteiten in Beverwijk, IJmuiden en Zaanstad.

De industrie in de gemeenten Zaanstad, Beverwijk en Velsen opende haar deuren. Gepassioneerde werknemers vertelden met trots over de producten die ze maken, hun afnemers, de geschiedenis, de innovaties en de veranderingen waar ze voor staan. De bezoekers kregen inzicht in de cultuur van het bedrijf en namen een beetje van die trots mee naar huis. Dit jaar kwamen Albert Heijn, Lassie, Verkade, Containerterminalbedrijf de Vrede, BUKO, Microtechniek erbij.

Naast bestaande partners zoals Forbo, Tata Steel, Afvalzorg, ENCI en de Bazaar in Beverwijk. Ook de creatieve industrie blijkt een waardevolle toevoeging; de Broedmachine te Beverwijk en BIND, een creatieve ontmoetingsplaats op het Hembrugterrein. Ook zijn we heel blij met de samenwerking met regionale musea (die de krachten bundelden op de woensdag onder de noemer ‘Museumdag Industriecultuur’), met MEBA, de Hoogovenbus van Stichting Kist, theaters en culturele instellingen en met de lokale horeca. Heerlijk arrangementjes waren er, zoals het ‘Industrietje’, een koffie met een mini tompouce met het logo van de industriecultuur.

Naast de bedrijfsbezoeken werden spannende industriële plekken benut voor theater, muziekoptredens en creatieve workshops. Cultureel hoogtepunt was de radiotour door de Haven van IJmuiden van locatietheater Prins te Paard. Zij speelden en vertelden een vergeten verhaal over diamantsmokkel en een verdwenen vrouw uit 1935.

De tour door de Haven en historisch IJmuiden maakte heel wat los bij de 500 bezoekers die zich allen verbonden voelen met het gebied. Ook het industrieconcert door Egon Kracht waarbij een oplegger als podium diende in de loods bij BUKO was een verrassende loftrompet op de industrie en haar werkers.

Terugkerend element is natuurlijk de speciale verlichting van bijzondere bouwwerken; de Watertoren aan de Dokweg in IJmuiden en de Halkade stonden weer in het licht, maar dit jaar ook de gashouder bij Tata Steel ter ere van 100 jaar Staal in de IJmond. De verlichting was goed te zien tijdens de Havenrun, de zeer vrolijke funrun tijdens het blauwe uur in IJmuiden, dat ook weer een geslaagd onderdeel bleek te zijn. (foto: Rian Lanenga)