Nieuwe trainer gepresenteerd in Velsen-Zuid

Velsen – Waar Mike Snoei het -bijna- exact twee jaar geleden had over de ‘Over mijn lijk’-mentaliteit, kiest zijn opvolger de term ‘typische Andries Jonker-(voetbal)saus’. In het voetbalwereldje zijn clichés haast evangelies geworden. Zeker als het presentaties van nieuwe spelers en trainers betreft. Dan gaan de veel gebezigde standaardvoetbaluitspraken als warme broodjes over de toonbank. ‘Ik wil echt iets nieuws gaan doen en uitproberen’, ‘de uitdaging was er’ en ‘ik zal lang niet de enige zijn die deze job wilde’. Maar bij Andries Jonker was het gemeend, zo bleek tijdens het perspraatje afgelopen week. 

De perspraatjes waarin hij officieel werd gepresenteerd. Het Amsterdamse voetbaldier meende het, toen hij zei dat ‘Telstar inderdaad die voorbijkomende trein is, waar je maar één keer op kan springen’. De voetbaltrein van Sportpark Schoonenberg dus. Na onder meer FC Barcelona en Bayern München, is de voetbalspoetnik niet meteen de meest logische keuze, in de ogen van velen. Maar net als Mike Snoei twee jaar geleden, gaat voetbalevangelist Jonker het avontuur vol aan. Het eerste seizoen (2017-2018) worp dat zijn vruchten meer dan af, maar het daaropvolgende jaar (2018-2019) was het bar en broos onder diezelfde Snoei. 

Hoe dat komt? Jonker heeft daar zo zijn verklaringen voor. ,,Er was een voorhoede met Hamdaoui, Novakovich en Platje in het eerste seizoen van Snoei. Dat was Eredivisiewaardig, en speelde je vaak sprankelend voetbal. Het seizoen daarop was het meer dan logische verval.” Jonker is niet alleen oefenmeester van het eerste elftal, maar ook Technisch Directeur. ,,Dat is een bewust keuze geweest”, vertelt Jonker. ,,In samenspraak met de club heb ik besloten, dat ik mijn volledige voetbalvisie over de club wil ‘uitsmeren’. Dus niet alleen het eerste elftal. Maar ook het vrouwenelftal en de jeugdteams hier in de buurt.” 

Want Jonker kent deze voetbalregio op z’n bekende Amsterdamse ‘duimpie’. Hij is zelf begonnen bij de verenigingen in Santpoort. Daarna werd hij beïnvloed door het evangelie van Cruijff en Michels. “Ik ben opgegroeid met hun voetbalvisie. Dus dat betekent: sprankelend willen voetballen, en het publiek met een goed gevoel naar huis willen gaan.” Opnieuw de hoop op veel goeds dus. Met de volledige ‘Andries Jonker-saus’. (tekst: Douwe de Vries, foto: Telstar)