Nico Waasdorp gastdocent op Tender

Visspecialist Nico Waasdorp is vier weken gastdocent op het Tender College. Hij geeft een cursus visfileren.

In samenwerking met De Schakel, school voor praktijkonderwijs in Haarlem, en door middel van een donatie van het Europees Sociaal Fonds, was het mogelijk dit project te organiseren in de restaurantkeuken van de school.

Bij de start van de cursus nam Nico veel verschillende soorten vis mee, om de leerlingen bijvoorbeeld uit te leggen dat aan de schubben van de vis te zien is of het een zoetwatervis of een zoutwatervis is, wat een platvis of een rondvis is, of waarom een vis glibberig aanvoelt. Met grootse gebaren werd door hem voorgedaan hoe een platvis zwemt en uitgelegd waarom de ogen bij deze vis aan één kant zitten.

Na het uitdelen van de vlijmscherpe messen en de geruststellende mededeling dat Nico ook pleisters mee heeft genomen, werden door de leerlingen twee ponen schoongemaakt en een zandhaai ontleed. Na afloop van de eerste les mochten de leerlingen de vis mee naar huis nemen, maar het zal ook voorkomen dat de vis in de keuken gebakken wordt om in het lesrestaurant van de school geserveerd te worden.

De bedoeling van de visfileercursus is leerlingen richting horeca de fijne kneepjes van het vak bij te brengen, met als doel deze cursus af te sluiten met een certificaat. Zij maken daarmee een goede kans op een baan in een visverwerkend bedrijf of in de keuken van een visrestaurant.