Nautische hulpverleners oefenen voor kust van IJmuiden

De vrijwillige redders van het KNRM-reddingstation IJmuiden hebben deze week meegedaan aan een grootschalige rampenoefening op zee met alle hulpverleningseenheden die onder aansturing van de Kustwacht vallen.

Deze jaarlijkse zogenaamde Search and Rescue Exercise is bedoeld om de hulpverleningseenheden op zee te trainen mocht er een grote calamiteit plaatsvinden voor de havenaanloop van IJmuiden.

Er werd nagebootst dat aan boord van een kleine kruiplijntanker een explosie had plaatsgevonden. Hierbij waren zes slachtoffers gevallen, er was een gat in de romp van het schip ontstaan en rook vrijgekomen met een penetrante geur.

Het Rijkswaterstaatschip de Rotterdam speelde de rol van de kruiplijntanker. De Nh1816 kwam als derde reddingboot ter plaatse, de reddingboten van Zandvoort en Noordwijk aan zee waren al bij het incidentschip. Ook de twee helikopters en het vliegtuig van de Kustwacht vlogen inmiddels boven de plek des onheils.

Door de Kustwacht werd gevraagd of de Nh1816 als ‘on scene coördinator’ wilde opereren. Dat houdt in dat de IJmuidense vrijwilligers alle varende eenheden aansturen die bij de hulpverlening betrokken zijn. Daarop werd akkoord gegeven. Tevens werden drie bemanningsleden van de Nh1816 aan boord van de Rotterdam gezet om eerste hulp te verlenen en aan de slag te gaan met lenspompen.

Drie zwaargewonde slachtoffers werden door de helikopters van de Kustwacht van boord gehaald. De drie lichtgewonde slachtoffers werden aan boord van de reddingboot van Wijk aan Zee gebracht. Uiteindelijk bleek de situatie aan boord van de Rotterdam stabiel, zowel met de overige bemanning als met het staat van het schip.

Tegen 20.00 uur was de succesvolle oefening ten einde en kon worden begonnen met de evaluatie. (foto: KNRM/Jeffrey Klein)