Mooie dag om te fietsen voor de clubkas

Het was zondag geen straf om mee te doen met de Rabobank Fietsdag. Een stralend zonnetje nodigde de fietsers al vroeg uit om in een zomerse outfit op de fiets te stappen.

Op alle deelnemende locaties was men er gelukkig op tijd bij om de sportieve leden van 180 clubs in te schrijven en op weg te helpen. Dankzij de Rabobank Fietsdag kunnen clubs een mooie bijdrage voor hun clubkas krijgen, die kan oplopen tot maximaal 500 euro. Per fietsend clublid kan 10 of 15 euro worden bijgeschreven, afhankelijk van de gekozen afstand: 25 of 55 kilometer. Er is elk jaar een noord- en een zuidroute, en de langste route combineert de twee.

Op de inschrijf- en stempellocaties was het steeds een drukte van belang. Er was gelegenheid voor een drankje of iets te eten en een optreden van een leuk koor, dat voor hun muzikale bijdrage ook een aanvulling op de clubkas krijgt. Maar niet alleen op de locaties, ook onderweg werd gezongen: het Velserbroekse gospelkoor Get Together Again zat lekker zingend op de fiets.

Bij het IJmond Stadion stond een grote groep klaar om op de fiets te springen; op hun shirts stond de naam Bartlehiem IJmuiden. Het bleek een bewonersvereniging te zijn, die in IJmuiden bezig is elkaar op sociaal gebied te steunen. De ouderen in deze wijk tellen mee en worden goed in de gaten gehouden.

Niet voor de eerste keer fietste ook Forteiland IJmuiden mee, althans de gidsen en andere vrijwilligers. Engel en Ben (zonder trapondersteuning) doen al jaren met veel plezier mee. De datum viel dit jaar goed in de smaak, want als er een zondagopenstelling op het Forteiland is, wordt het lastig. Dan zijn eigenlijk alle 60 vrijwilligers nodig. ,,Het is een hechte groep,’’ aldus Engel. ,,We zijn trots op ons Forteiland, laatste keer hadden we zelfs 458 bezoekers.’’

Ook bij de Patatoloog in Heemskerk is het druk met fietsers. Terwijl de Deltasingers uit IJmuiden met enthousiasme zingen ‘Zeur niet, Louise’, staan de stoere mannen van shantykoor ‘t Staende Tuygh al te trappelen van ongeduld om het stokje over te nemen. De fietsers van musicalvereniging Time Square uit Uitgeest staan even af te koelen. De club is (naast fietsen) druk bezig met voorbereidingen voor hun nieuwste musical De Jantjes, op 20 en 21 april te zien in het Kennemer Theater.

Voor alle deelnemers was het leuk om onderweg kennis te maken met werknemers van Rabobank IJmond. Vanwege de digitalisering zien we ze misschien niet meer zo vaak, dat maakt het extra leuk dat ze in de kraampjes en als verkeersregelaar zichtbaar zijn. Directievoorzitter Jakob Klompien was beslist niet bang om zijn handen vies te maken en hier en daar een bandje te plakken of andere ondersteuning te geven vanuit de bezemwagen. En dat naast de mooie financiële ondersteuning die ze de clubs in de IJmond nu weer geven via deze Rabobank Fietsdag. Chapeau! (Karin Dekkers)