IJHmusementsorkest nieuwjaarsconcert

Mooi nieuwjaarsconcert IJmuider Harmonie

Afgelopen zondag heeft het IJHmusementsorkest uit IJmuiden zich met verve gepresenteerd onder leiding van de nieuwe dirigente, Elivera van Sloten. Het harmonieorkest vertolkte o.a. nummers van Sinatra, Abba en Shostakovich, maar ook het typische Nieuwjaarsnummer, de Radetzky Mars van Strauss, werd niet geschuwd. Erg mooi was de ingetogen versie van Cohen’s Hallelujah.

Ieder nummer werd onderhoudend door de dirigente ingeleid. Zo schetste ze met veel humor het verschil tussen de foyer van het stadhuis versus een concerthal in Wenen. Het hield het publiek niet tegen om de Radetzky Mars, zoals het hoort, met geklap te ondersteunen. En hierdoor was het ronduit genieten in ons stadhuis. 

Het kan niet anders zijn dan dat Elivera’s enthousiasme en kunde het orkest dit jaar op een hoog plan gaat brengen. De solo’s toonden dit reeds, want deze werden vakkundig uitgevoerd. Dit was vorig jaar nog minder zichtbaar. Durf,​ ​maar zeker ook vertrouwen in elkaar, is hiervoor nodig. Het orkest gaat hard vooruit. Met nog meer schwung, die Elivira ongetwijfeld inbrengt, zal 2019 genieten worden voor de leden van het orkest en uiteraard voor het publiek. 

Na de pauze trad de Seabreeze Big Bandop. Jazzy, vaak hoog tempo, geweldige solo’s en dat onder leiding van dirigent Tuinman, die slechts 1 week voorbereidingstijd had. Bart Tuinman kon het! 

Ook dankzij de inbreng van zangeres Roos Zoetemeijerwas ieder nummer genieten. Ze presteerde het om samen met de Band, het nummer Just Dance van Lady Gaga op een hoger plan te trekken.  Dit zou niet misplaatst zijn op het North Sea Jazzfestival. We hebben het hier over een Band met amateurs als leden! 

Zeer knap was het laatste nummer, the Chicken. Ooit als Twist door Chubby Checker op de wereld gezet. Toch echt geen jazz of Big Band muziek. Deze Big Band had hun versie slechts 2 keer geoefend en dan zo’n uitvoering neerzetten! Het publiek was zeer enthousiast.Deze Big Band zit gewoonweg op  bijzonder hoog niveau. Geweldige solisten maar vooral, wat een sfeervol prima samenwerkend geheel is dit. Mocht u bijv. een feest geven, ik zou het wel weten. Dit is zonder twijfel de beste Big Band die u in ons deel van Holland kunt horen en zien. 

Velsen mag trots zijn op deze Bands! Hopelijk worden deze Nieuwjaarsconcerten in ons stadhuis een traditie!

Verslag: D. Wolkers, foto: aangeleverd